fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Stavka: protesti zaradi neenake plačne obravnave in porušenih razmerij

V novomeški bolnišnici ob današnji stavki zagotavljajo minimalen obseg zdravstvene oskrbe, vse nenujne storitve pa so poskušali odpovedati.

Nekaj več kot sto stavkajočih, zaposlenih v zdravstvu in članov Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Splošne bolnišnice Novo mesto ter Zdravstvenega doma Novo mesto se je dopoldne zbralo na ploščadi pred zdravstvenim domom. Kot so povedali, protestirajo predvsem zaradi neenake plačne obravnave in porušenih razmerij pri vrednotenju delovnih mest.

Tako v novomeški bolnišnici kot tamkajšnjem zdravstvenem domu stavkajo v glavnem vsi zaposleni v zdravstveni negi in sorodnih dejavnostih, stavko pa podpira tudi približno 200 odsotnih zaradi bolezni, je za medije povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Splošne bolnišnice Novo mesto Marjanca Čegovnik.

Za stavko so se odločili zaradi po njihovi oceni neenakopravne obravnave zaposlenih v zdravstvu in “razkroja plačilnega sistema”, ki bi sledil dvigu zdravniških in zobozdravniških plač, je pojasnila.

Kot je ocenila, bi bilo pravilno, da vse zaposlene v zdravstvu obravnavajo enakopravno in da se med plačnimi skupinami ne dela razlik. “Vendarle delujemo kot tim in prav je, da nas tako obravnavata ministrstvo in vlada,” je opozorila.

Glede organizacije dela med stavko je navedla, da delo poteka skladno s predpisi. V obeh ustanovah zagotavljajo minimum oskrbe. Skušali pa so odpovedati vse nenujne storitve.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih