fbpx
Mestnik
Group of students raising hands in class on lecture
Aktualno Novice Starševstvo & otroci

Stavka šolnikov, SVIZ: Okrožnica ministrstva glede stavke je nezakonita

Okrožnica, ki jo je ministrstvo poslalo ravnateljem vrtcev in šol ter v njej zahtevalo, da na dan stavke zagotavljajo minimum delovnega procesa, je nezakonita in posega v ustavno pravico do stavke, je na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Pravica do stavke v vzgoji in izobraževanju ni z ničemer omejena, nasprotno kot v zdravstvu, ko je ta omejena z zakonom, je dejal Štrukelj.

Splošna stavka je razglašena na ravni dejavnosti, kar pomeni, da bodo v zavodih, kjer se je večina odločila za stavko, stavkali zavodi kot celote, kjer pa stavka ni bila izglasovana, pa lahko vsi, ki so se v glasovanju opredelili za stavko, stavkajo kot posamezniki. “In nihče jim ne sme te pravice odvzeti, saj gre za ustavno pravico,” je pojasnil Štrukelj. Prvič pa bo stavka potekala tudi na univerzitetni ravni.

Sviz je ministrstvo pozval, naj takoj umakne okrožnico, česar pa do zdaj ni storilo. “Okrožnica bo verjetno predmet presoje oziroma spora na sodišču,” je napovedal Štrukelj. Ravnatelje in direktorje zavodov pa pozivajo, naj ne sledijo navodilu iz okrožnice, saj bodo sicer nase prevzeli odgovornost kršenja ustavne pravice. Ravnatelje so danes tudi opozorili, da gre z vztrajanjem pri zahtevah iz okrožnice za ustavno kršitev.

Po glasovanju o stavki se je stavki priključilo nekaj dodatnih zavodov, zato v Svizu pričakujejo, da bo v stavko vključenih blizu 40.000 zaposlenih. “To ne more miniti brez težav, zlasti za starše otrok v vrtcih in osnovnih šolah. A starše prosimo, da to razumejo in nas podprejo v stavkovnih zahtevah,” je pozval Štrukelj. Ob tem je dejal, da je Sviz naredil popolnoma vse, da do stavke ne bi prišlo. Zatrdil je tudi, da bo vlada morala stavko plačati, “če ne prej z odločitvijo sodišča”.

V stavko bo vključenih blizu 40.000 zaposlenih.

Predvideno je, da bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju v sredo stavkali na delovnem mestu. Sviz pa jih je pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva. Sicer pa je stavka še vedno lahko odpovedana, če do srede pride do dogovora z vlado.

V Svizu ob tem opozarjajo, da niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to “stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev”. Glavi stavkovni odbor se bo predvidoma spet sestal prihodnji ponedeljek, ko se bodo pogovarjali, ali stavko nadaljevati v času te vlade ali jo prekiniti do izvolitve nove vlade in pogajanja nadaljevati po začetku novega mandata. Ob prekinitvi stavke pa bodo vsem strankam, ki sodelujejo na volitvah poslali stavkovne zahteve in zahtevali, da se do njih opredelijo.

Predvideno je, da bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju v sredo stavkali na delovnem mestu. FOTO: i Stock

Štrukelj je dejal, da od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport niso prejeli nobenega odgovora na stavkovne zahteve. Ministrica Simona Kustec pa “v svojem mandatu ni niti enkrat z eno samo besedo izpostavila problema vrednotenja dela v vzgoji in izobraževanju ali dodatnih obremenitev, ki so nastala zlasti v zadnjem valu epidemije”. Pred nekaj dnevi pa je ministrica odobrila zvišanje plač za tri plačne razrede vsem svetovalcem na zavodu za šolstvo. “Če je bilo to mišljeno v funkciji krepitve odločenosti o izvedbi stavke, potem je ministrstvo potegnilo eno redkih učinkovitih potez v zadnjem letu,” je bil kritičen Štrukelj.

V vzgoji in izobraževanju je napovedana stavka za sredo. V Svizu opozarjajo, da odgovorno delo, ki ga zaposleni opravljajo, ni ustrezno ovrednoteno. Postavili so osem stavkovnih zahtev, bistveni pa sta takojšnja sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela in ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem zaposlenih za čas obvladovanja epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju glede na že dogovorjena zvišanja plač v drugih delih javnega sektorja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih