fbpx
Mestnik
Aktualno Avto-moto Izlet Novice

Ste “preobuli” jeklene konjičke?

Vulkanizerji so te dni imeli ogromno dela, zamudniki pa pnevmatike menjujejo tudi danes. A vendar, danes vas lahko doleti že kazen. Z današnjim dnem pa do 15. marca je namreč obvezna uporaba zimske opreme na motornih vozilih.

Brez ustreznih pnevmatik vožnja ni popolnoma varna, pnevmatike so namreč stik z voziščem. Kakšna bo zima še ne vemo zagotovo, a velja opozoriti, da je v primeru mile zime obraba pnevmatik, večja. V obdobju od danes pa do 15. marca se torej spomnite na to, da mora biti profil pnevmatik globok najmanj tri milimetre.

Voznik, ki v Sloveniji nima ustrezne zimske opreme, se po zakonu kaznuje z globo 40 EUR. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznika kaznuje z globo 500 EUR in petimi kazenskimi točkami. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred pričetkom vožnje, ga lahko doleti globa 200 EUR, če pa ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, pa je globa 300 EUR. V primeru pravnih oseb so globe višje, in sicer 1.000 EUR za voznika in 120 EUR za odgovorno osebo.

Del zimske opreme so sicer tudi snežne verige, te so v primeru hude, snega polne zime, najboljša oprema.

Verige so v ekstremnih razmerah najboljša možnost

Ne velja pa opozoriti le na menjavo pnevmatik. V jesensko-zimskem času morajo vozniki imeti v mislih, da je zaradi dežja in snega cesta seveda mokra in spolzka. Na vozišču so te ni lahko tudi večje količine listja, ki zaviranje le še otežijo. Dnevi so krajši, megla otežuje vidljivost – razmere zato kaj hitro lahko postanejo kaotične.

Spolzko listje podaljša zavorno pot

Ste preverili zavorno tekočino?

Nivo zavorne tekočine je priporočljivo preverjati najmanj vsaki dve leti. Večkrat dobro očistite žaromete in stekla, ko bo na vozilu led in sneg, se nikar ne odpeljite brez, da bi vozilo očistili.

Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Za varnost prometa lahko veliko storijo tudi pešci in kolesarji, ki s kresničkami in odsevniki poskrbijo, da so hitro vidni ostalim udeležencem v prometu.

Bodite vidni!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih