fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

S fotografijo pozitivnega hitrega testa takoj na PCR

Javni zdravstveni zavodi morajo zagotoviti vstopno točko in sistem naročanja na PCR testiranje na podlagi predložitve dokazila o pozitivnem rezultatu hitrega testa za samotestiranje. Dokazilo je recimo fotografija pozitivnega rezultata testa.

Kot pravi državni sekretar Franc Vindišar, so se za nov pravilnik odločili zaradi zagotavljanja čim hitrejših potrditev okužb s PCR testi, ki so seveda glavni oziroma edini pravi dokaz za potrjevanje okužb. Doslej je namreč veljalo, da se po pozitivnem hitrem testu oseba na PCR test prijavi preko svojega osebnega zdravnika – ta možnost seveda še vedno obstaja.

Najboljši dokaz za prijavo na PCR test je fotografija pozitivnega testa s priloženim osebnim dokumentom in podatkom o datumu opravljenega brisa.

Kaj pa zunanji izvajalci testiranja?

Prav tako kot javni zdravstveni zavodi lahko tudi zunanji izvajalci vzpostavijo vstopno točko in sistem naročanja, bris za PCR test v primeru pozitivnega rezultata hitrega testa pa morajo opraviti najkasneje v 24 urah od naročila pacienta na bris. Če pa ta zunanji izvajalec ne ponuja PCR testiranja, pa mora najkasneje v dveh urah po pozitivnem rezultatu osebo na ta test naročiti pri drugem izvajalcu.

O poteku (nove) organizacije smo povprašali tudi v ZD Kočevje, odgovore še pričakujemo.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih