fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Število obolelih otrok zaradi viroz je manjše

Da je manj otrok bolnih zaradi navadnih viroz opažajo tudi v novomeških pediatričnih ambulantah. Kot nam je povedala vodja oddelka otroške medicine dr. Irena Penca so ukrepi, ki so bili sprejeti zaradi covida19, da otroci ne hodijo v vrtce in šole, da se vzdržuje distanca, da se izogiba bolnih, uporablja zaščito zagotovo pomagali, da se je število navadnih virusnih infektov zmanjšalo.

Otroci ponavadi v zimskem času prebolevajo veliko respiratornih infektov, predvsem virusnih – adeno virus, RSV, virus gripe, rino virusni, navadni corona virusi. Tovrstni infekti se prenašajo z obolele osebe na zdravo, z direktnim kontaktom in kapljično, pravi dr. Penca. “Otroci v tej sezoni prebolevajo iste infekte kot v prejšnjih sezonah, vendar je število obolelih manjše. Veliko otrok pa je prebolevalo tudi Covid-19,” poudari. Kot pravi pa epidemija ni vplivala na pojav alergijskih bolezni, dermatitisov in uro infektov.

Med pacienti so imeli precejšni delež pozitivnih.

Predšolski otroci in otroci prve triade s temperaturo do 38 stopinj Celzija in z znaki nahoda ne testirajo, razen v primeru epidemiološko pozitivnih podatkov. Opažajo, da je precej otrok razvilo bolezen potem, ko so bili starši oz. družinski člani pozitivni oziroma so se okužili v domačem okolju.

V novomeškem zdravstvenem domu ves čas izvajali preventivne preglede

V času epidemije so veliko pozornost posvetili izvajanju preventivnih pregledov in obveznih cepljenj, saj iz zgodovine vedo, da krizne situacije pogosto pripeljejo do izpadov ali zamud na tem področju. “Če bi se to zgodilo, bi lahko po epidemiji Covida-19 imeli epidemijo oslovskega kašlja, ošpic, davice,” pravi dr. Penca. Tako so v ZD Novo mesto ves čas izvajali preventivne preglede, obvezna cepljenja.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih