fbpx
Mestnik
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Aktualno Dogodki Gospodarstvo

Strošek se je v primerjavi s preteklimi leti povečal kar za 400%, sporočajo iz SB Novo mesto.

V letu 2020 je bilo iz naslova Covid v SB Novo mesto hospitaliziranih 709 pacientov, povprečna starost hospitaliziranega pacienta  je 74 let. Do danes je skupaj umrlo 146 Covid bolnikov, povprečna starost umrlega je 82 let. Večina umrlih je imela pridružene bolezni. Povprečna hospitalizacija Covid bolnika je 10 dni.

V preteklem letu sta bila v Splošni bolnišnici Novo mesto najbolj obremenjena meseca november in december. V novembru smo sprejeli 261 pacientov, 11 od njih jih še vedno leži na Covid oddelkih v decembru pa smo jih sprejeli kar 273.

V SB NM namenjajo  COVID pacientom kar 30% vseh posteljnih kapacitet, samo za intenzivne COVID paciente pa kar 70% vseh intenzivnih posteljnih kapacitet. Bolniki iz DSO pri njih predstavljajo cca. 14 % vseh ležečih bolnikov s COVIDOM.

Tedensko opravijo med 250 in 270 testiranj zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi. Do sedaj je bil COVID pozitivni 301 zaposleni.

S cepljenjem so v SBNM začeli 30.12.2020. Cepljenih  je bilo 70 zaposlenih. Prve odmerke cepiva so namenili zaposlenim, ki delajo z najtežjimi COVID bolniki,  v nadaljevanju pa bodo zaposleni cepljeni po prioritetni listi glede na starost oz. ogroženost. Vsi, ki so bili cepljeni se zaenkrat  počutijo dobro in nimajo nobenih stranskih učinkov.

Zaradi razglašene epidemije in sprejetih ukrepov ter obravnave COVID pacientov so v bolnišnici naredili za cca 20 % manj rednega nenujnega programa, to so nenujni specialistični ambulantni pregledi in  nenujni elektivni operativni posegi.

“Kljub epidemiji nam je lansko leto uspelo dokončati energetsko sanacijo upravne stavbe, kuhinje in pralnice. Nabavili smo nov CT, RTG aparat, več UZ, vključno s pripravo ali izgradnjo prostorov. Posodobili in celostno smo uredili označevanje znotraj in zunaj bolnišnice. Začasno smo preuredili tri lokacije za COVID bolnike, vključno z nabavo vse potrebne opreme. Skupna vrednost vseh investicij je tako znašala cca. 9 mio EUR, od tega je ministrstvo prispevalo cca. 3 mio EUR. Preteklo leto je zaznamovala porast nabave zaščitne varovalne opreme tako za zaposlene kot bolnike. Strošek se je tako v primerjavi s preteklimi leti povečal kar za 400%,” sporočajo iz SB Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih