fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Sveti Valentin, zavetnik zaljubljencev ali potrošnje?

Dan za zaljubljene je poimenovan po svetemu Valentinu, a svetnikov s tem imenom je v krščanski tradiciji veliko. No, Valentin, o katerem je govor pa v bistvu ni zgolj en, gre za dve različni osebi, odkriva zgodovina.

  • Ena od legend pravi, da naj bi bil sveti Valentin dobri duhovnik, ki je na skrivaj poročal zaljubljence. Ta legenda datira v čas Klavdija II. Cesar Klavdij, ki je vladal v tretjem stoletju je prepovedal zakonske zveze, saj poročeni moški niso želeli v vojno. Duhovnik je zato na skrivaj poročal zaljubljence in ob odkritju ga je to romantično dejanje stalo življenja.
  • Druga zgodba se plete okrog Valentinovega časa v ječi. Zaljubil se je v ječarjevo slepo hči in ji povrnil vid. Nato sta si začela izmenjevati pisma, večer pred usmrtitvijo ji je obljubil večno ljubezen in se podpisal »tvoj Valentin«, to nekateri počno še danes.

Odrte kože za plodnost

Nekateri zgodovinski viri navajajo, da je valentinovo določil papež Gelazij I. in ga s tem zamenjal s starorimskim festivalom Lupercalia. Ta poganski praznik je sicer poveličeval zdravje in plodnost, potekal pa je nekako takole: rimski duhovniki so se zbrali v sveti jami, kjer naj bi za kralja Rima, Romula in Rema, žrtvovali kozo ali psa. Kože žrtev so obesili po mestu, simbolizirala pa naj bi plodnost. Kože so se dotikala mlada dekleta in verjela, da bodo v prihodnjem letu zaradi tega zanosile. Samske pa naj bi našle moža.

Nekateri viri navajajo, da naj bi nag duhovnik s kožo v roki tekel po ulici in z okrvavljeno kožo žrtve oplazil mlada dekleta. Verjele so, da ta poganski ritual spodbuja plodnost.

Naj bo valentinovo vsak dan. VIR: Wikipedija

Poganski festival, ki se je sicer odvijal 15.februarja, so v petem stoletju ukinili. Papež Gelazij je nato 14. februar razglasil za dan sv. Valentina, a ta dan še dolgo niso povezovali z ljubeznijo.V srednjem veku so 14. februar povezovali z začetkom sezone parjenja ptic in postopoma se je rojeval praznik, kot ga poznamo danes.

Podoben dan, čas » ko se prtički ženijo«, imamo tudi pri nas in lepo je, da se svojih dragi spomnimo tudi na Gregorjevo – še bolje pa vsak dan.

Ali ste vedeli?

  • V Sloveniji po zadnjih podatkih živi 1320 Valentinov. To ime je po pogostnosti med moškimi imeni na 150. mestu, med vsemi imeni pa na 325. mestu.
  • Valentin je še veliko več, starši so ime Valentina nadeli 2724 novorojenkam. Ime se nahaja na 102. mestu po pogostosti med ženskimi imeni. Med vsemi imeni pa pade na 193. mesto.
  • Priimek Valentin pa nosi 10 oseb in je na 19.236. mestu po pogostosti.

m.l.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih