fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Svetovni dan zdravja: ženske na bolniški 23 dni, moški 8 dni manj

Na jutrišnji dan že od leta 1950 praznujemo svetovni dan zdravja. Datum je bil izbran kot obletnica ustanovitve Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Na zdravje je treba misliti vsak dan, no vseeno pa te dni pristojni na to bogastvo opozarjajo še bolj. Eden od kazalnikov zdravja družbe so tudi bolniške odsotnosti. Statistični urad Republike Slovenije je ob svetovnem dnevu zdravja postregel z zanimivo statistiko.

Leta 2020 so bile ženske v povprečju na bolniškem dopustu približno 23 koledarskih dni, moški približno 8 dni manj, povprečje na zaposlenega pa je znašalo 18 dni. Največ moških je bilo tedaj na bolniškem dopustu zaradi poškodb (povprečno 3 koledarski dnevi), največ žensk pa zaradi bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva (4 koledarski dnevi). Najdlje so bili – tako ženske kot moški – na bolniškem dopustu v pomurski in koroški regiji, najmanj časa pa v osrednjeslovenski regiji, navaja SURS.

VIR: SURS.

Na število odsotnosti je vplivala tudi epidemija, kako pa je vplivana na duševno zdravje?

53 % oseb, starih 16 ali več let, je bilo mnenja, da zdravstvena kriza, povezana s covidom-19, v 2021 ni imela nobenega vpliva na njihovo duševno zdravje. 43 % oseb je izrazilo, da je nanje vplivala negativno, 4 % oseb pa, da je imela pozitiven vpliv na njihovo duševno zdravje. Ženske so bile po večini tiste, ki so ocenile, da je to stanje negativno vplivalo na njihovo duševno zdravje. Negativno oceno so najpogosteje podale osebe v starostni skupini 16–24 let.

VIR: SURS.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih