fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Šport

Svetovno prvenstvo na spletu: »Virtualni bojevniki v boju za odličja«

Na svetovnem spletu je potekalo »WORLD VIRTUAL CHAMPIONCHIPS« Svetovno virtualno prvenstvo v tajskem boksu, ki se ga je udeležilo več kot 3000 tekmovalcev iz 109 držav. Epidemija novega koronavirusa je namreč v letu 2020 onemogočila organizacijo velikih tekmovanj, zato se je krovna organizacija tajskega boksa IFMA odločila letošnja tekmovanja preseliti na splet in organizirati svetovno prvenstvo v štirih virtualnih disciplinah. Nastopili so tudi reprezentantje Slovenije.

Ob zaustavitvi javnega živjenja po svetu je velik udarec utrpel tudi šport, vendar je krovna organizacija IFMA poskrbela, da so na svoj račun prišle vse starostne skupine in tudi veterani. V največjem številu so se odzvali otroci in mladina. Prvo Svetovno virtualno prvenstvo se je odvilo v štirih disciplinah – shadowboxing, wai kru (tradicionalni tajski borilni ples), aerofit ter maxfit.

»Reprezentantje 109 držav, so pokazali veščine tajskega boksa, tehniko, kulturo, moč, vzdržljivost in telesno pripravljenost. To je več kot le prvenstvo, dokazali smo kako pomemben je šport za fizično in duševno zdravje, zlasti v času blokad, socialne distanciranosti in negotovosti. « so zapisali pri svetovni organizaciji IFMA.

Tudi Slovenija je na letošnjem tekmovanju imela svoje predstavnike, ki so pokazali solidne predstave. Novmeščanka Lily Fideršek je nastopila v disciplini wai kru in osvojila končno 9. mesto, med 24. nastopajočimi. V osmini finala je premagala Nemca Eliasa Butza, nato pa je v četrfinalu izgubila proti Mii Bazite iz Litve. V disciplini shadowboxing pa je osvojila 5. mesto.

Črnomaljka Sabina Balić je med 25 konkurenti osvojila končno 9. mesto, potem ko je najprej premagala Fodayja Turayja iz Slonokoščene obale, nato pa izgubila od Ahmada Zia Panahija iz Afganistana. Balićeva je nastopila tudi v disciplini shadowboxing, kjer je najprej premagala Čehinjo Emo Cardovo, nato pa v četrtfinalu izgubila od Viktorije Melikove iz Kazahstana ter osvojila 5. mesto.

Najmlajša udeleženka Svetovnega prvenstva, je bila naša komaj 7 letna, Lori Joževita, ki je osvojila končno 9. mesto, potem ko jo je premagal Hrvat Marin Golub. To je njen prvi nastop v reprezentančnem dresu.

Nastopila sta tudi Ognjen Lazarević, ki je v disciplini wai kru med 36 predstavniki držav osvojil 17. mesto ter Žan Ilc, ki je v disciplini shadowboxing prav tako končal na 17. mestu med 28 nastopajočimi.

Poleg petih reprezentantov, je slovenske barve zastopala tudi naša mednarodna sodnica Bojana Šebenik.

Selektor mladinske in otroške reprezentance Petrit Izairi je po zaključku slovenskih nastopov dejal, da je zelo ponosen na naše tekmovalce. »Imeli so zelo malo časa za priprave na tako veliko tekmovanje, poleg tega so prvič nastopili na tekmovanju takšnega formata. V ekipi smo imeli kar tri »novo pečene« reprezentantke od 7 do 14 let, ki so se odlično izkazale.« Petrit je izrazil upanje, da se bodo epidemiološke zadeve čimprej umirile in da se bomo lahko vsi skupaj vrnili tekmovanjem v obliki, kot smo jo poznali pred epidemijo.

Slovenska zveza tajskega boksa

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih