fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

T-2 novomeški porodnišnici zagotovil novo napravo za zdravljenje novorojenčkov z zlatenico

V Splošni bolnišnici Novo mesto so v okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, novomeški porodnišnici slovesno predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je pravkar prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje v porodnišnici poskrbelo za njihovo nadaljnje uspešno zdravljenje, družba T-2 pa bo do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter pravilom izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija. V Sloveniji to terapijo potrebuje okoli 15 % novorojenčkov. Brez zdravljenja bilirubina bi lahko povzročilo trajno okvaro možganov in invalidnosti.

Nova naprava BL70, ki jo zdaj že četrti porodnišnici v Sloveniji letos podarja družba T-2, je prijazna za uporabo in omogoča varno terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa obsevanja.

Na slovesnosti so udeležence pozdravili predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo Damjana Koželj, dr. med. in glavna sestra in babica Jelka Cimermančič, v imenu društva Slojenčki je prisotne nagovorila koordinatorka projekta Andreja Verovšek, v imenu družbe T-2 pa predsednik poslovodstva mag. Jure Valjavec. Uradne predaje pa se je udeležila tudi direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih