fbpx
Mestnik
71537849 - closeup woman hand itchy scalp, hair care concept
Novice Narava & zdravje

Težave z lasiščem

Nekoč, ko sem potoval po Turčiji, nam je vodič zastavil zanimivo vprašanje. »Kaj je na ženski najlepšega?« Vsi smo pomislili na ženske čare, ki tako vznemirjajo moške. Pa nas je vse po vrsti razočaral. Dejal nam je, da so na ženski najlepši lasje, na katere so naše dame še posebno ponosne. Predvsem to velja za starejše, ki si redno barvajo lase, urejajo pričeske in bog ne daj, da bi si priznale, da se starajo.

Ampak, čas dela svoje in z leti naše lasišče prizadenejo razne težave. Moške kaj kmalu doleti plešavost, ki je kar moderna. Težje je, če nam začnejo lasje prekmalu izpadati. Še huje je, če postane lasišče mastno in če se nam pojavi prhljaj ali pa nas lasišče hudo srbi. Če lasje izgubljajo pigment (govorimo o sivenju las), je za to več vzrokov. Lahko je vzrok hud stres lahko pa je to odvisno od naših genov. Poznam ljudi, ki začno siveti že po štiridesetem letu, medtem, ko imajo nekateri normalno barvo las še pri devetdesetih. Medtem ko sivenje las, mastnost lasišča in prhljaj doleti tako moške kot ženske, je zelo hudo, če pričnejo izpadati lasje našim damam.

Kot vemo, ima naša koža tri plasti in v teh plasteh se dogaja marsikaj. Danes nam kozmetična industrija ponuja na stotine zdravil za te težave in le redki so zares učinkoviti. Pri nas prisegamo na naravna zdravila. Po receptu za pripravo tinktur si naredimo tinkturo iz rožmarina, listov breze (ali soka breze), korenine pekoče koprive in njivske preslice ali ptičje dresni. Ko je tinktura gotova jo spravimo v temno steklenico in jo shranimo v temo. Po potrebi jo potem damo v stekleničko s razpršilom. Dvakrat dnevno si jo razpršimo po lasišču. Potem si masiramo lasišče 10 minut. Po masaži si glave ne umijemo, Saj se alkoholne kapljice vpijejo v kožo, medtem ko voda izhlapi. Če si sami ne uspete napraviti pripravkov, jih lahko vedno dobite pri nas.

Ta terapija pomaga pri izpadanju las, pri hudem prhljaju in srbečem lasišču, ne pomaga pa pri plešavosti in sivenju las. Danes, ko je predvsem kirurgija zelo napredovala, si nekateri privoščijo presajanje. Tam, kjer je dlak preveč, jih nekaj odvzamejo in jih presadijo na lasišče. To seveda precej stane, toda, ko gre za lepoto, nekateri ne škrtarijo. Toda tudi tisti, ki izdelujejo lasulje morajo nekaj zaslužiti, kajne? Če pogledamo zgodbe iz starih časov vidimo, da so bile lasulje kar moderne. Vendar je poanta tudi v načinu življenja. Prehranjujmo se zdravo, letom primerno. Redno uživajmo čistilne čaje in se čim manj obremenjujmo s stvarmi, ki se nas ne tičejo. Ne boste verjeli, da tudi to pomaga do zdravega lasišča. Seveda pa vse to ne velja pri tistih, ki so podvrženi močnim kemoterapijam ali izgubi las pri možganskem meningitisu. Tukaj se pač stvari praviloma obnovijo po končani uspešni terapiji.

Jože Majes, kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih