fbpx
Mestnik
VIR: GRM Novo mesto
Aktualno Vrtci, šole, študij Zanimivosti & Zabava

Trgatev pod ničlo, a ne zimska

Med vinogradi ni veselo in delovno zgolj jeseni. V soboto so, krepko pod ničlo, trgači zavihali rokave in v vinogradu kmetijske šole Grm na Trški gori, opravili trgatev. Grozdje, ki so ga natrgali bo postalo spominsko vino, posvečeno štirim obletnicam, povezanih s centrom Grm Novo mesto.

Trgači so se ob sedmi uri zbrali ob šolski zidanici. Temperature so bile takrat ravno pravšnje za to posebno trgatev. Med trgači, ki so v večini bili zaposleni na šolskem centru, je bil tudi novomeški župan. Na okoli 800 trtah so nabrali za okrog 200 litrov vina.

Nabrano grozdje je šlo takoj v prešo, čas bo naredil svoje in nastalo bo posebno vino.

“Polnjeno bo v majhnih, dva decilitrskih stekleničkah, in bo zelo drago, posebej ker bo posvečeno nekaterim okroglim obletnicam,” je na pol v šali na pol zares povedal Tone Hrovat, direktor Grm Novo mesto.

V centru Grm namreč obeležujejo 135-letnico Kmetijske šole Grm, 60-letnico Srednje šole za gostinstvo in turizem, 20-letnico Višje strokovne šole in 10-letnico Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.

Kot je dejal, so sicer načrtovali ledeno trgatev, a jim je zagodlo vreme, ki ni zagotovilo dovolj nizkih temperatur dovolj dolgo obdobje. Tako je bila to “le” posebna trgatev.

V Sloveniji so pogoji za ledena vina namreč zakonsko določeni. Pogoj, da se vino lahko prodaja pod imenom ledeno vino, je, da temperature sedem stopinj pod ničlo vztrajajo najmanj tri dni in noči.

VIR: GRM Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih