fbpx
Mestnik
Novice Narava & zdravje

Ugoden vpliv savn na naše telo

Savnanja se poslužujemo predvsem v hladnih dneh, ko iščemo nekaj, kar nas pogreje in sprosti. Z obiskom savne namreč povišamo raven energije, zmanjšamo stres, znebimo se strupov v telesu, očistimo kožo, kar vodi do izboljšanja imunskega sistema, in hkrati povečamo odpornost našega organizma. Zato savnanje ni rezervirano le za pozimi, temveč si ga lahko privoščimo tudi v toplejših mesecih. Beseda »sauna« je finskega izvora in za mnoge Fince predstavlja sveti kraj. Nekdaj so verjeli, da v savni živijo duhovi, ki so sicer dobri, vendar se jih ne sme vznemirjati z neprimernim vedenjem. Savna simbolizira tudi materinsko toploto in zaščito, zato so se ljudje vanjo zatekali ob stiskah in težkih življenjskih preizkušnjah.

Kakšne vrste savn poznamo?

Finska savna

Na telo deluje posredno preko segrevanja zraka v zaprtem, izoliranem, običajno lesenem prostoru. Zrak se pri finski savni ogreje od 40 do 100 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa je med 15 % in 30 %. Mojster s polivanjem kamnov na peči prostor še dodatno ogreje. Finska savna spodbuja presnovo, sprošča mišice, krepi srce in ožilje, pomaga pri kožnih boleznih in zmanjševanju celulita ter blaži stres.

Infrardeča savna

Toplota infrardečih žarkov prodre do 4 centimetre globoko v telo in segreva tudi notranje organe. Pospešita se prekrvavitev telesa in presnova, močno se poveča poraba kalorij. Temperature se gibljejo od 40 do 60 stopinj Celzija. Infrardeči žarki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju po poškodbah in k lajšanju bolečin v sklepih, koristni pa so tudi pri premagovanju glavobola in izčrpanosti ter pri motnjah spomina, nizkem ali visokem krvnem tlaku, neješčnosti in zaprtju.

Turška savna

Temperatura v turški savni se giblje med 45 in 55 stopinjami Celzija. Relativna vlažnost je visoka, od 90 do 100 %. Zaradi visoke vlažnosti in vdihovanja vonjev naravnih eteričnih olj in zelišč uporaba turške savne pozitivno vpliva na dihala, podobno kot pri inhaliranju. Pospešuje tudi krvni obtok, odpravlja napetost in stres, blaži revmatična obolenja, sprošča mišice, krepi srce in ožilje ter učinkovito čisti kožo. Če ji dodamo sol, dosežemo enak učinek na dihala, kot jih ima morska klima na naše telo. Turško savno imamo lahko tudi v kopalnici, saj jo je mogoče vgraditi v tuš kabino in v njenih koristih uživati skozi vse leto.

Navadno se obisk savne odsvetuje v primeru resnih srčno-žilnih težav, akutnih vnetnih stanjih, pri odprtih ranah, visokem krvnem tlaku in epilepsiji. Če imate kakršnekoli zdravstvene težave, se pred obiskom savne posvetujte z zdravnikom.

5 osnovnih nasvetov za savnanje

1) Odstranimo vso kozmetiko in nakit.

2) Pred odhodom v savno se temeljito oprhamo in obrišemo z brisačo.

3) Vedno si z brisačo pogrnemo mesto, na katerem bomo ležali. Tako vzdržujemo higieno, saj s tem preprečimo, da bi les vpijal naš znoj.

4) Ob prvem obisku savne naj interval ne traja dlje kot 10-12 minut. Kasneje so lahko intervali daljši (15-20 minut), a naj nikakor ne presegajo 30 minut.

5) Skrbimo, da v telo vnašamo dovolj tekočine. Najbolj priporočljiva je navadna voda.

(F.N.)

Viri: http://www.tehnock.eu/

www.terme-krka.com

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih