fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash
Aktualno Narava & zdravje Novice

V 2021 največ delovnih ur opravili v zdravstvu in socialnem varstvu

V Sloveniji je bilo lani opravljenih 1,239 milijarde delovnih ur, kar je 4,3 odstotka več kot v 2020. V zadnjem četrtletju je število opravljenih delovnih ur naneslo 331,1 milijona ali 4,2 odstotka več kot leto prej. Največ delovnih ur so tako v celotnem letu kot v zadnjem trimesečju opravili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.

Kot je danes ob objavi podatkov o opravljenih delovnih urad za zadnje lansko četrtletje in celotno leto navedel državni statistični urad, je bilo skupno število opravljenih delovnih ur večje predvsem zaradi večjega števila zaposlenih oseb. Ob koncu leta sta na povečanje pomembno vplivala omilitev oz. prenehanje nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, npr. napotitve zaposlenih oseb na začasno čakanje na delo in subvencije za delo s skrajšanim delovnim časom.

Zaposlena oseba je med oktobrom in decembrom lani opravila v povprečju za 1,5 odstotka manj delovnih ur kot v enakem obdobju 2020. Glavna razloga za to sta bila večje število ur odsotnosti z dela (v breme delodajalca) zaradi bolniških odsotnosti in drugih zdravstvenih razlogov ter večje število ur izrabljenega letnega dopusta.

Povprečno število opravljenih delovnih ur na zaposleno osebo se je najizraziteje znižalo v dejavnosti javna uprava, obramba in obvezna socialna varnost, in sicer za 4,2 odstotka.

Najdlje so na delovnem mestu preživeli zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu.

Šest ur več od povprečja

V povprečju so največ delovnih ur na mesec v zadnjem četrtletju opravile osebe, zaposlene v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo – 144 ur ali šest več od slovenskega povprečja. To je pripisati največjemu številu opravljenih ur plačanega in neplačanega nadurnega dela. Podobne ugotovitve veljajo tudi za celotno leto 2021.

Skupno število opravljenih delovnih ur se je sicer v primerjavi z enakim četrtletjem 2020 konec lanskega leta najizraziteje povečalo v dejavnosti gostinstvo, za 50,9 odstotka. Sledile so druge dejavnosti (za 15,4 odstotka) ter kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti (za 11,1 odstotka).

V vseh omenjenih skupinah dejavnosti je bilo opravljenih več delovnih ur predvsem zaradi omilitve oz. prenehanja nekaterih omejitev, povezanih z ukrepi za zajezitev epidemije covida-19.

V celotnem letu 2021 se je skupno število opravljenih delovnih ur v primerjavi z letom prej najbolj povečalo v dejavnosti gradbeništvo, in sicer za 7,7 odstotka.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih