fbpx
Mestnik
FOTO: Twitter, Ministrstvo za infrastrukturo.
Aktualno Gospodarstvo Občina Vrtci, šole, študij

V Birčni vasi bodo okrepili prometno varnost

 Novomeški župan Gregor Macedoni in direktor ljubljanskega gradbenega podjetja CVP Robert Kuzman sta ob prisotnosti ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca v Birčni vasi pri Novem mestu danes podpisala pogodbo za prenovo prvega nekaj manj kot 700-metrskega odseka tamkajšnje državne ceste. Naložba bo stala nekaj več kot 1,16 milijona evrov.

Država bo za prenovo dokaj prometnega cestnega odseka med podružnično Osnovno šolo Birčna vas in podvozom pod železniško progo prispevala glavnino denarja oz. nekaj več kot 930.000 evrov. Razliko bo pokrila Mestna občina Novo mesto, je ob podpisu navedel Macedoni.

Terenska dela naj bi stekla v začetku maja. Obsegala bodo prenovo regionalne ceste z ureditvijo pločnika, cestne razsvetljave, dveh avtobusnih postajališč, obračališča, dostopnih poti in navezav na lokalne ceste. Končati jih nameravajo v začetku prihodnjega leta, ko naj bi uredili tudi parkirišča in vodni odtok v šolski okolici.

Po končanju navedenih del bo sledil še drugi del naložbe s prenovo preostalega cestnega odseka in prenovo ter širitvijo omenjenega podvoza pod železniško progo Novo mesto-Metlika. Projekt še pripravljajo in ga cenovno še niso ovrednotili, je še dejal Macedoni.

Po podatkih novomeške občine je sicer Direkcija RS za infrastrukturo pri omenjeni šoli v Birčni vasi lani poskrbela za asfaltno preplastitev dela tamkajšnje ceste, za ureditev prometne signalizacije, varnejše prehajanje ceste in umiritev prometa.

Vrtovec je ocenil, da bo prenova cestnega odseka v Birčni vasi okrepila prometno varnost otrok in drugih udeležencev prometu, in dodal, da sta ministrstvo za infrastrukturo in novomeška občina v njegovem dveletnem ministrskem mandatu “naredila veliko”. Med drugimi infrastrukturnimi projekti pa prenavljajo vse novomeške vpadnice.

Minister je obžaloval, da se je zataknilo pri za začetek leta napovedani gradnji južnega kraka oz. novomeškega prvega odseka ceste tretje razvojne osi z novomeško vzhodno obvoznico. Kot razlog je navedel gradbeno dovoljenje, na katerega je bila še pred njegovo pravnomočnostjo vložena pritožba. “Zdaj pa čakamo, kakšne bodo odločitve,” je še dodal Vrtovec.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih