fbpx
Mestnik
Glavni trg
Aktualno Gospodarstvo Novice Občina

V centru Novega mesta kmalu nov poslovni inkubator

Mestna občina Novo mesto namerava v poslovni stavbi na Novem trgu urediti nov poslovni inkubator, namenjen zagonu novih podjetij. Pogodbo o ureditvi prostorov sta danes podpisala novomeški župan Gregor Macedoni in direktor na razpisu izbranega podjetja BGP gradnje Danijel Špingler. Dela bodo stekla še ta mesec, končana naj bi bila do konca leta.

Po besedah župana so se za ureditev novega poslovnega inkubatorja v samem središču mesta odločili, ker je podjetniški inkubator na obrobju mesta, v Podbrezniku, poln, njegova razširitev pa je še v teku. Z novim poslovnim inkubator v središču mesta želijo tudi prispevati k oživitvi mestnega središča, ki poteka že nekaj časa.

Za nov poslovni inkubator so od Zavarovalnice Sava odkupili 310 kvadratnih metrov prostorov v poslovni stavbi na Novem trgu 9. V njih bodo uredili pet poslovnih prostorov za pet zagonskih podjetij ali razvojnih skupin, skupnostno delavnico z izobraževalnimi roboti in pripadajočo razvojno opremo. Vzpostavljena bo tudi osnovna infrastruktura za razvoj tehnologij pametnega mesta in t. i. interneta stvari.

Ker so prostori trenutno še nedokončani, bo po danes podpisani pogodbi, vredni nekaj več kot 450.000 evrov, podjetje BGP gradnje v prihodnjih štirih mesecih izvedlo vsa potrebna gradbeno-instalacijska dela, nov urbani poslovni inkubator, poimenovali so ga UrbaNMakerspace, pa naj bi zaživel v začetku prihodnjega leta. Direktor Špingler je ob današnjem podpisu pogodbe izrazil veselje, da jim je uspelo pridobiti posel in izrazil upanje, da bodo dela tekla brez večjih zapletov.

Na občini si želijo v inkubator privabiti predvsem nova podjetja s področja robotike, računalništva, interneta stvari in tehnologij pametnega mesta. Pri tem tudi pričakujejo, da se bodo podjetja lotila izzivov, ki se pojavljajo v novomeškem gospodarstvu ter lokalni skupnosti, predvsem na področju okolja, logistike, proizvodnih procesov in mobilnosti.

Projekt bo sicer občino stal nekaj več kot 700.000 evrov, od česar so pridobili okoli 470.000 evrov evropskih sredstev, je že povedal župan.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih