fbpx
Mestnik
požar, ogenj
Slika je simbolična.
Aktualno Kronika in policijska poročila

V eksploziji plinske jeklenke poškodovani dve osebi

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 101 nujnem primeru in na številko 113 prejeli 269 klicev. Obravnavali so 20 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 12-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. V Brežicah so osumljencu nasilja v družini izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvi. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, poškodovanja tuje stvari, povzročitve splošne nevarnosti, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Voznik tovornega vozila z 1,8 promili alkohola

Policisti PP Trebnje so med opravljanjem nalog na cesti med Trebnjim in Novim mestom nekaj pred 13. uro opazili voznika tovornega vozila, ki je vozil nezanesljivo, vijugal je po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Kršitelja so ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali, vendar znakov ni upošteval, nadaljeval je z vožnjo proti Dolenjim Ponikvam, kjer je ustavil. Med postopkom so ugotovili, da gre za 22-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,85 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, ga odpeljali v prostore za pridržanje in zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Sevniški policisti so bili okoli 17.30 obveščeni o prometni nesreči na območju Vrha pri Boštanju. Opravili so ogled in ugotovili, da je 40-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in s ceste zapeljal v potok. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,38 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog.

KRIMINALITETA

V eksploziji plinske jeklenke poškodovani dve osebi

Nekaj po 18. uri smo bili obveščeni o požaru stanovanjske hiše v Šmarjeških Toplicah. Požar so gasilci omejili in pogasili, dve poškodovani osebi stari 45 in 76 let sta bili zaradi lažjih poškodb odpeljani v bolnišnico. Po prvih ugotovitvah policistov in kriminalistov je 76-letni moški izvajal popravilo in pri delu uporabljal plinsko jeklenko z gorilnikom. Zaradi dotrajanosti cevi, ki je povezovala jeklenko in gorilnik, je prišlo do eksplozije in požara, v katerem je nastalo okoli 50.000 evrov škode. Okoliščine policisti še preiskujejo, o ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

 

Vlomi in tatvine

Na Volčičevi ulici v Novem mestu je med 15. 12. in 18. 12. nekdo skozi vrata terase in okno poskušal vlomiti v stanovanjsko hišo. V objekt mu ni uspelo priti, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.Na Šegovi ulici v Novem mestu je med 15. 12. in 18. 12. neznanec vlomil v pomožni objekt in odtujil kosilnico na nitko in dva puhalnika listja. Z vlomom in tatvino je povzročil za 2.700 evrov škode.

V noči na 18. 12. je v Vrhovski vasi na območju Brežic nekdo vlomil v gospodarski objekt in odtujil posodo z okoli 230 kg mesa.

S strehe objekta v Novem mestu je med 12. 12. in 18. 12. nekdo odtujil bakrene odtočne cevi in povzročil za okoli 200 evrov škode.

Na Finžgarjevi ulici v Novem mestu je med 5. in 18.30 neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 1.500 evrov.

V jesenskem in zimskem času obravnavamo več vlomov v poznih popoldanskih in večernih urah, in praviloma takrat, ko stanovalcev ni doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo tudi krajšo odsotnost (odhod na sprehod, v trgovino…) in vlomijo v hišo. Iz hiš kradejo predvsem denar in nakit.

Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepate vsa vrata in zapirate okna, ključev pa ne puščajte na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno. Svetujemo, da tudi v primerih, ko od doma odidete le za krajši čas, v hiši pustite prižgano luč ali televizijski sprejemnik in na ta način zagotovite, da hiša ne daje videza, da v njej ni nikogar.

Policisti in kriminalisti veliko pozornosti namenjajmo preprečevanju in preiskavam tovrstnih kaznivih dejanj.  Občane pozivamo, da nas obveščajo v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki v to okolje ne sodijo, si ogledujejo hiše in se morda pripravljajo na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Brežice, Dobova, Obrežje, Loče, Slovenska vas) izsledili in prijeli 57 državljanov Afganistana, 47 državljanov Maroka, 29 državljanov Sirije, po dva državljana Iraka, Bangladeša, Pakistana in Rusije in državljana Turčije. Na območju PP Krško (Drnovo) so prijeli 20 državljanov Sirije in osem državljanov Maroka, na območju PP Metlika (Rosalnice) sedem državljanov Sirije in štiri državljane Maroka in na območju PP Črnomelj (Preloka, Drenovec) osem državljanov Sirije. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih