fbpx
Mestnik
Aktualno Ostalo Zanimivosti & Zabava

V letu 2024 bom …

Novo leto, nov začetek, radi rečemo. In vstop v novo leto večini res prinaša čas novega začetka in priložnosti za osebno rast, ki jih strnemo v zaobljube. Zaobljube imajo dolgo in bogato zgodovinsko ozadje, ki sega v različne kulture in časovna obdobja. Si dajete zaobljube? Ali te postanejo tudi vaše navade?

Izvor novoletnih zaobljub sega v starodavne civilizacije. Stari Babilonci so ob začetku novega leta obljubljali bogovom, da bodo popravili svoje vedenje. Tudi stari Rimljani so imeli podobno tradicijo, povezano z bogom Janusom, ki je imel dva obraza, enega obrnjenega naprej in drugega nazaj, kar simbolizira prehod med starim in novim letom.

Zakaj si dajemo novoletne zaobljube?

Razlogov za postavljanje novoletnih zaobljub je mnogo. Nova priložnost, sveža stran v koledarju, spodbuja ljudi k razmisleku o svojem življenju in k razvoju boljših navad. Psihologi pravijo, da so zaobljube na začetku leta povezane z motivacijo za osebno rast in željo po spremembah.

Številne študije kažejo, da se velika večina novoletnih zaobljub razblini že do konca januarja. Razlogi za to so različni, vključno z neustreznimi cilji, pomanjkanjem podpore, in pomanjkanjem vztrajnosti. Kljub temu pa nekateri ljudje uspejo vztrajati in doseči svoje cilje, kar kaže na moč motivacije in trdnosti volje, menijo psihologi.

Z novim letom začnem …

Po statističnih podatkih so najpogostejše novoletne zaobljube povezane z zdravjem, izgubo teže, izobraževanjem, denarnim upravljanjem in izboljšanjem medosebnih odnosov. Raziskave kažejo, da je želja po izboljšanju telesne kondicije med najpogostejšimi cilji, ki si jih ljudje zastavljajo.

Ljudje si naenkrat postavimo več ciljev, še posebej naj bi bile do sebe zahtevne ženske. Po decembrski evforiji sledijo otožnejši meseci, ki marsikoga demotivirajo. Pred kratkim so ameriški raziskovalci v povezavi z novoletnimi zaobljubami opravili študijo. In kaj so odkrili?

Ne glede na to, kakšen odnos imamo do novoletnih zaobljub, dejstvo je, da z njimi človek strmi k rasti in k izboljšavi. Ne pozabimo pa, da si je potrebno postaviti realne cilje, še bolje en cilj. In če ne uspe, nam vsak dan ponuja priložnost za »boljši jaz«.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih