fbpx
Mestnik
društvo za zaščito konj
Foto: Društvo za zaščito konj
Aktualno Društva Narava & zdravje Politika

V organizacijah za zaščito živali kritični do izključitve iz razprave

V 13 organizacijah in društvih za zaščito živali, med drugimi je tudi Društvo za zaščito živali Novo mesto, so pred četrtkovo sejo odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo obravnaval predlog novele zakona o zaščiti živali, izrazili razočaranje, da bo iz razprave v DZ izključen velik del njihovih predstavnikov. Kot so opozorili, gre za posameznike, ki predstavljajo del glasu živalskih bitij.

Kot so nevladniki opozorili v sporočilu za javnost, bo na četrtkovi seji matičnega odbora DZ sodelovalo omejeno število predstavnikov društev in zavetišč. “Na zadnji predstavitvi mnenj so nam dali celo jasno vedeti, da smo manj zaželeni. Pravijo nam aktivisti, po njihovem mnenju smo manj izkušeni in menda celo nestrokovni. Vsled tega nam je predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospa Vida Čadonič Špelič, omejila čas govora na polovico manj kot ostalim udeležencem, torej kmetom in veterinarjem ter ostalim interesnim skupinam,” so navedli.

Ob tem poudarjajo, da so tudi sami del glasu in zavezniki živali. “Ne vemo, zakaj smo utišani, saj DZ oziroma odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s predsednico na čelu ne želi pojasniti našega izključevanja in ignorira vse pozive k obrazložitvi,” se sprašujejo.

Po njihovih navedbah je za živali nujno, da se kazenski zakonik, zakon o zaščiti živali in vsi ostalo pravilniki, ki obravnavajo živali, prevetrijo in posodobijo v skladu z novimi znanstvenimi spoznanji o živalih. “Žal stroka, kmetje, celo veterinarji, odločno brišejo vrstice z besedami o malomarnosti, prepovedjo verig, obveznem čipiranju mačk in pooblaščenih svetovalcih. Vsak poskus, da bi se živalim godilo bolje, skušajo zatreti v kali in ljudi, ki si za to prizadevajo, prikazati kot čustveno nestabilne in strokovno nepodkovane,” so kritični.

Živalim, ki živijo, trpijo in umirajo v nemogočih razmerah, kot so zapisali, ni mar, ali so bile zapuščene žejne in lačne ter v bolečinah zaradi pomanjkanja oskrbe, namerno ali iz malomarnosti. “Trpijo v vsakem primeru in zato je nujno, da za vsakršno takšno ravnanje lastnik oziroma storilec odgovarja. Dovolj je bilo sprenevedanja in omogočanja kaznivih dejanj in prekrškov nad živalmi, nad katerimi se sicer širna javnost zgraža, stroka pa storilcem gleda skozi prste, saj tožilstvo prevečkrat zataji,” so opozorili.

Obregnili so se tudi ob Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS). “Tradicionalno zanemarjeni psi in številčno bolne mačke naj ne bodo izgovor, da bo KGZS zavirala pojem kakovostne oskrbe psov in mačk, ter s tem razbremenitev občinskih proračunov in nenazadnje zavetišč. Tradicija je nekaj, kar bi moralo biti narodu v ponos in se odraža s kulturnimi dosežki, kar pa tovrstni pogledi na zanemarjene pse na verigah in podhranjene bolne mačke na kmetijah zagotovo niso. Takšnih prizorov smo siti vsi, še najbolj pa tisti, ki leta in leta tiho trpijo. Enako smo siti izgovarjanja na tradicijo,” so pozvali.

Ne glede na to, kakšen bo razplet seje pristojnega odbora DZ, bodo vsa društva in organizacije, ki delujejo na področju zaščite in pravic živali, še naprej aktivna na terenu, kjer opravljajo delo svetovalcev, čeprav bi ga morale uradne institucije, so napovedali.

“Potrebujemo nov, jasen in nedvoumen zakon o zaščiti živali, ki ne bo napisan zato, da bo všečen javnosti in kmetom, pač pa bo resnično izboljšal dobrobit živali v praksi. To je nenazadnje dolžnost nas vseh, tako posameznikov kot društev in še posebej stroke,” so še izpostavili v društvih.

Pod sporočilo za javnost so se podpisali Društvo za zaščito živali Ljubljana, Lajka – društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, Zavod Muri, Zavod Mačja hiša, Društvo za zaščito konj, Animals Matter, Društvo S hrti za hrte Slovenija, Društvo za zaščito živali Kranj, Animal Angels Slovenia, Društvo za zaščito živali Maribor, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Društvo za zaščito živali Kočevje in Društvo za zaščito živali Novo mesto.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih