fbpx
Mestnik
vročina, vročinski val
Aktualno Vreme

V poletje nas je pripeljal vročinski val

Sredi prvega letošnjega vročinskega vala danes vstopamo v koledarsko poletje. Na današnji poletni solsticij bo svetli del dneva najdaljši v letošnjem letu. Višek vročine bo ta teden v četrtek, ko bo ob precej jasnem vremenu v ozračju prisoten tudi puščavski prah. Temperature bodo krepko nad 30 stopinjami Celzija, nekaj osvežitve bo prinesel konec tedna.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo ta teden višek vročine v četrtek, ko se bo jezik vročega in suhega puščavskega zraka prek Sredozemlja razširil tudi nad Balkan, Alpe in južni del srednje Evrope. Ob precej jasnem vremenu bo v ozračju prisoten tudi puščavski prah, zato bo ozračje motno, belkaste barve, vidljivost ne bo ravno odlična.

Danes in v četrtek bodo po napovedih vremenoslovcev temperature krepko nad 30 stopinjami, v četrtek popoldne bo po nižinah večinoma od 32 do 37 stopinj. Kot kaže, bo najbolj vroče v osrednjem in jugovzhodnem delu Slovenije. Prvi letošnji vročinski val bo vztrajal do petka, potem se bo osvežilo, je povedal dežurni meteorolog Blaž Šter.

Na severu in severovzhodu Slovenije so danes možne posamezne močnejše nevihte, v četrtek pa kaže na suho vročino brez neviht. Najbolj nevihten dan bo petek, ko nas bo dosegla hladna fronta.

V soboto se bo osvežilo, a bodo vseeno temperature blizu povprečja za ta čas. Razmeroma prijazno vreme brez neviht ali hude vročine pričakujemo tudi v nedeljo in v začetku prihodnjega tedna, napovedujejo na Arsu.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih