fbpx
Mestnik
Aktualno Vrtci, šole, študij

V šolah po novem brez zaščitnih mask

Učenci in dijaki bodo v šolske klopi lahko sedli brez zaščitnih mask. Po zadnji odločitvi vlade o sproščanju ukrepov teh ne bo treba nositi niti učiteljem.

Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Vlada pa je z 21. februarjem že odpravila obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šolah. STA poroča, da so se ob spremembi vsi učenci, ki so se zaradi odklanjanja samotestiranja izobraževali na daljavo, vrnili v šole.

Kje sploh še potrebujemo PCT?

V četrtek sprejeti odlok ob tem tudi natančno določa način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračuna, je poudaril minister. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih