fbpx
Mestnik
Foto: Žurnal
Aktualno Dogodki Novice Ostalo

V zadnjih treh mesecih na Komunali Novo mesto dosežejo tudi 40 pogrebov

Komunala Novo mesto v povprečju letno opravi približno dvesto pogrebov, kar mesečno pomeni okoli sedemnajst pogrebov. V zadnjih treh mesecih, pa mesečno dosežejo blizu 40 pogrebov. “Lahko rečemo, da se je umrljivost v tem obdobju povečala za 100 %. Je pa pri tem potrebno poudariti, da je umrljivost v tem zimskem obdobju tudi sicer nekoliko večja, kor pa na primer v poletnih mesecih,” prav vodja sektorja splošne komunale Simon Štukelj. Kot pravi je bilo tudi pred koronavirusom v zimskih mesecih zabeleženo tudi preko 20 pogrebov.

Komunala Novo mesto izvaja pogrebne svečanosti na petih novomeških pokopališčih

Delavci so zaradi več dela bolj zaposleni. V najbolj obremenjenih trenutkih jim na pomoč priskočijo tudi sodelavci iz drugih služb.

Čakalna doba se je iz 2-4 dni povečala tudi na deset dni

Kot pravi Simon največjo težavo predstavlja zmogljivost upepeljevalnice Žale v Ljubljani. “Maksimalna dnevna zmogljivost je približno 60 pokojnikov, vendar pa je potrebno upoštevati dejastvo, da Žale pokrivajo celotni del Slovenije, razen severno vzhodnega, ki pa se bolj usmerjajo na mariborsko upepeljevalnico,” pravi. Tako se je čakalna doba iz običajnih 2-4 dni sedaj povečala tudi do deset dni ali še kakšen dan več. Zaradi čakanja se niso povečali klasični pokopi, saj svojci raje počakajo.

Na Komunali Novo mesto imajo v hladilnih prostorih prostora za 10 do 14 trupel. Kot pravijo je tudi za te razmere zadostno in jim ni v nobeni situaciji predstavljajo posebne težave.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih