fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Zanimivosti & Zabava

VAMO TAMO – S TABO! Društvo za razvijanje prostovoljnega dela se predstavi

Novo mesto je že desetletja pravi konglomerat različnih kultur, saj v dolenjski prestolnici že leta živijo različne narodnosti. Naše mesto in ulice barvajo in bogatijo priseljenci, ki so svoj drugi dom našli v mestu, ki ga objema zelena lepotica, tu pa v vseh teh letih pustili globoke korenine in si ustvarili družine, ki – nekatere že 2. ali 3. koleno potomcev – složno bivajo z domačini. Tako imamo v Novem mestu Bošnjake, Srbe, Makedonce, Albance, Črnogorce, Kosovce, Afričane, Ruse, Ukrajince, Kitajce … in še bi koga našli! Za vse skupnosti pa že 30 let na različne načine skrbi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD), ki jim nudi pomoč in nasvete na različnih področjih – na DRPD-ju se lahko učijo slovenščine, dobijo nasvete in pomoč za urejanje formalno-pravnih zadev, otroci dobijo učno pomoč v dveh dnevnih centrih, z njimi se igramo in jim pomagamo pri integraciji v novo okolje.

Novo mesto je resnično učni model medkulturnega sožitja, saj svet postaja vse bolj globalen, še posebej pa je to vidno pri nas, saj ob spoštovanju vsega lokalnega priseljenci z veseljem z vsemi »staroselci« delijo svoja znanja, izkušnje, veščine. Med priseljenci so namreč tudi doktorji znanosti, diplomirani pravniki in socialni delavci, če naštejemo samo nekatere. Dejstvo pa je, da smo ljudje različni in da imamo bodisi prirojene bodisi prisvojene različne stereotipe in predsodke. Glede česar koli, pravzaprav. Glede veganov. Glede Romov. Glede oblačenja nekaterih. Glede … Zato smo se na DRPD-ju odločili, da prek kratkih filmčkov, v katerih bosta Dolenjka Klara in priseljenec iz Srbije Miroslav, ki ima slovenske korenine, z različnimi izzivi, ki si jih postavljata eden drugemu, trla različne stereotipe.

Dolenjka Klara in priseljenec iz Srbije Miroslav premagujeta stereotipe. FOTO: DRPD.

Na YouTube kanalu smo ustvarili stran Vamo tamo, na katerem vsakih 14 dni objavimo nov izziv. V dobrem letu se je tako nabralo že 28 zanimivih kratkih filmčkov, ki imajo vsi odlično gledanost, kar nas je resnično prijetno presenetilo. Pri snemanju oddaje nam pomagajo študenti novomeške medijske šole, ki srbijo, da je vse pravilno posneto, osvetljeno, ozvočeno, zmontirano …

Pri snemanju pomagajo študenti novomeške medijske šole. FOTO: DRPD.

Da pa bi v življenje spravili še več filmčkov in več vsebin, smo se prijavili na razpis Ministrstva za kulturo in Evropskega socialnega sklada in uspeli. Obogatili in nadgradili smo namreč idejo, da tovrstno spodbujanje medkulturnosti razširimo med mlade in opolnomočimo predvsem mlade priseljence in Rome, še posebej ženske, saj imajo ti – zaradi slabše socialne vključenosti v družbo – dokazano manj možnosti v življenju. Tako jim z aktivacijo na področju kreativne industrije omogočamo tudi boljšo zaposljivost. Osnovali smo tečaj za »mlade youtubarje« ter »video in content creatorje«, ki pa je odprt za vse, ki jih tovrstna vsebina zanima – mladi, starejši, Novomeščani ali priseljenci – vsi so bili dobrodošli na našem tečaju, ki bo trajal do konca leta. Prek treh sklopov – PRODUKCIJA, POSTPRODUKCIJA in PROMOCIJA – jih bomo naučili vse, kar morajo vedeti in znati, ko pripravljajo kratke filmčke, s katerimi danes preplavljamo naša družbena omrežja od Facebooka, Instagrama do TikToka in YouTuba. Namen našega celoletnega tečaja je, da dobimo novo produkcijsko ekipo kanala Vamo tamo – s tabo!, ki bo v naše domove prinašala nove poglede na medkulturnost, s čimer bomo bogatejši prav vsi.

Nina Štampohar, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih