fbpx
Mestnik
iStock
Aktualno Gospodarstvo

Pokojnine bodo višje

Stanje na računu upokojencev bo danes nekoliko višje in sicer se bodo – zaradi nedavne redne uskladitve – pokojnine zvišale za 4,4 odstotka. Izplačan pa bo tudi poračun od 1. januarja.

Pokojninski zavod bo za tokratno uskladitev na letni ravni skupno nakazal 268 milijonov evrov.

Kdor je doslej denimo prejemal 600 evrov pokojnine, je ta torej od 1. januarja višja za malenkost več kot 26 evrov in torej znaša malenkost nad 626 evrov.

Najnižja pokojnina od 1. januarja po podatkih pokojninskega zavoda znaša 294,78 evra, zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, 653,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa je 409,70 evra.

iStock

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Uskladitev v višini 4,4 odstotka so izračunali glede na to, da se je povprečna mesečna bruto plača lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Povprečna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 1,9 odstotka.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih