fbpx
Mestnik
FOTO: Unspash.
Aktualno Novice Starševstvo & otroci

Varuh opozarja na porast nasilja nad otroki

Ob mednarodnem dnevu otrok žrtev nasilja, 4. juniju, varuh človekovih pravic poudarja, da moramo imeti ničelno toleranco do vseh oblik nasilja. V zadnjih dveh letih z zaskrbljenostjo ugotavlja porast nasilja nad otroki. “Žal je pogosto skrito, saj se dogaja za štirimi stenami. Naša dolžnost je, da ga prijavimo in o njem ne molčimo,” pravi.

Varuh Peter Svetina v sporočilu za javnost izpostavlja, da se “moramo zavedati, da je poleg psihičnega, fizičnega, ekonomskega in spolnega nasilja oblika nasilja tudi zanemarjanje otrok”.

Varuh pogosto opozarja, da je nujno, da se pristojne institucije v primerih nasilja nad otroki odzovejo pravočasno, strokovno in odločno. Nesprejemljivo je, da postopki trajajo nerazumno dolgo, kar žrtvam nasilja še dodatno uničuje otroštvo.

“Vesel sem, da je po več letih prizadevanj, tudi s strani varuha človekovih pravic, pred kratkim še Slovenija dobila Hišo za otroke. Podatki nevladne organizacije Združenja za moč, ki pomaga tudi spolno zlorabljenim otrokom, kažejo, da se je med pandemijo v Sloveniji število prijavljenih spolnih zlorab nad otroki povečalo kar za petino. Hiša za otroke jim bo omogočila prijaznejše sodne postopke in psihosocialno pomoč,” so besede Svetine navedli v sporočilu za javnost.

Pričakuje, da bo nova možnost skrbi za otroke zaživela polno in da se bo s tem preprečilo ponovno travmatiziranje otrok žrtev zlorab. Prav tako ponovno poziva pristojne institucije, da več pozornosti namenijo preventivni programom preprečevanja nasilja v družini in medvrstniškega nasilja.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih