fbpx
Mestnik
komar, komarji, zaščita pred komarji
Aktualno Narava & zdravje Novice

Vas je letos popikalo več komarjev kot lani?

V letošnjem precej namočenem poletju mnogi tožijo o veliki populaciji komarjev. Trditev, da je letos komarjev več kot prejšnja leta pa Nataša Knap Gašper z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ni mogla potrditi, saj monitoringa po celotni Sloveniji letos ne bodo izvajali, analiza posameznih vzorčenj pa še ni zaključena.

Posamezna vzorčenja, ki so jih letos izvajali na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, so pokazala, da je komarjev veliko, a kljub temu ne morejo trditi, da jih je več kot prejšnja leta, saj podatke še analizirajo, je za STA pojasnila Nataša Knap Gašper. Letos monitoringa komarjev, ki so ga izvajali od leta 2019 do lani po celotni Sloveniji, ne bodo izvajali.

Tigrasti komar
Tigrasti komar.

Vrste komarjev se skozi leto zelo spreminjajo. Ob poplavah se najbolj namnožijo avtohtone slovenske vrste komarjev, ki so vezane na poplavne ravnice. Invazivne vrste, kot je na primer tigrasti komar, za razmnoževanje potrebujejo drugačno okolje kot nekatere druge vrste. “Čez leto se tudi te vrste uspejo namnožiti, saj je za njihov razvojni krog ustrezna tudi zelo majhna količine vode, ki stoji v okolici hiš,” je navedla.

Zato lahko širjenje invazivnih vrst komarjev preprečimo tudi z odstranjevanjem majhnih stoječih voda v okolici hiš. Sicer pa so glavna zaščita pred piki komarjev svetla oblačila, uporaba repelentov ter postavitev okenskih komarnikov, je spomnila Knap Gašper.

V Sloveniji so pri komarjih že zaznali virus zahodnega Nila in nekaj drugih virusov z manjšim patogenetskim potencialom. Knap Gašper je razložila, da je za pojav bolezni, ki jo prenašajo komarji, na določenem območju potrebna njihova velika koncentracija oziroma gostota.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih