fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Vas že muči spomladanska utrujenost?

Ste utrujeni kljub temu, da dovolj spite in spijete dovolj vode? Morda vas muči spomladanska utrujenost.

Le ta se pojavi v marcu ali aprilu, pojavi se kot neutemeljena utrujenost: brezvoljnost, zaspanost, pri delu postanete manj učinkoviti in vaš imunski sistem ni več tako učinkovit proti boju s prehladi in virozami. Poleg utrujenosti lahko zaznamo tudi večja nihanja v razpoloženju.

Zakaj se pojavi?

Naše telo se čez zimo uleni, zaradi mraza smo več doma, potem pa je kar naenkrat več svetlobe, dnevi se daljšajo, poleg službe se podamo na daljše sprehode, prične se tudi delo na vrtu. Pozimi je tudi hrana bolj enolična, manj je sezonske zelenjave in sadja, jemo bolj mastno in težko hrano. Temperaturna nihanja so večja, čez dan je bolj toplo, kar vpliva tudi na širjenje žil, krvni tlak pade, pretok krvi v možgane se poveča, presnova postane učinkovitejša, kar pa vpliva na to, da naše telo porabi več energije in zato se pojavi spomladanska utrujenost.

Kdo je na udaru?

Spomladanska utrujenost se pojavi pri približno 20-30% ljudeh. Na udaru so vremensko občutljivi posamezniki, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, tisti s slabšo telesno kondicijo ter starejši.

Kako si pomagamo?

Včasih potrebuje telo tudi mesec dni, da se privadi na spremembe v temperaturi. Poskrbimo za to, da bomo spili dovolj tekočine. Naše telo je v 70-85% sestavljeno iz vode, zato je pomankanje vode bolj nevarno kot pomankanje katerih koli drugih hranil. Na dan potrebujemo vsaj 1,5-3l vode. Prehrano obogatimo s sadjem in zelenjavo, ki vsebujejo več vitamina C (kivi, jagode, pomaranče, paprika, brokoli, špinača, zelje). Prav tako je potrebno zagotoviti dovolj količin železa (nahaja se v žitu, mesu, stročnicah, temni zelenjavi), magnezija (semena in oreščki, čokolada), kalija (buče, krompir, blitva), cinka (jajca, jogurt, fižol) ter vitaminov iz B skupine, predvsem B12, ki ga najdemo v mesu, ribah, jajcih, mleku in siru. Vegetarijanci in vegani naj ga vnesejo v obliki prehranskega dodatka.

Zelo pomembno je, da zaužijete več manjših obrokov dnevno, kajti tako trebušna slinavka vzdržuje in uravnava raven sladkorja v krvi. Pojdimo na sprehod v naravo, razgibajmo svoje telo! Če ste izven forme, začnite najprej s 30 minutnimi sprehodi po ravnem, potem pa to stopnjujte, tako v dolžini minut kot naklonu terena. Tako izboljšamo prekrvavitev ter povečamo dotok kisika, ki spodbudi delovanje vseh naših organov in se lahko izognemo motnjam krvnega obtoka, nižji storilnosti, slabemu počutju ter glavobolu. Tako izboljšamo imunsko odpornost in spodbudimo presnovo, tako bo spomladanska utrujenost minila hitreje in bo manj občutna. Krvni obtok si lahko povečamo tudi z vsakodnevnim prhanjem z izmenično mrzlo in toplo vodo, prhanje pa moramo zaključiti s hladno vodo.

Spomladanska utrujenost je pojav, ki tudi hitro mine, zato ostanite pozitivni!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih