fbpx
Mestnik
Slika je simbolična.
Aktualno Kronika in policijska poročila Narava & zdravje Novice

Včeraj v Novem mestu kar trije požari, razglašena je velika požarna ogroženost!

  • Prvi požar se je zgodil ob 11.47, ko sta v bližini ulice Šmihel v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel-Novo mesto.
  • Le dvajset minut kasneje, ob 12.10, sta pri naselju Hudo v Novem mestu pravtako gorela suha trava in podrast. Požar na skupni površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.
  • Popoldne, ob 16.10 pa sta v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu spet gorela brežina suhe trave in podrasti. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel-Novo mesto.

S policijskih uprav tudi sporočajo, da je v Republiki Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost. Zato vse opozarjajo, da je kurjenje v naravnem okolju prepovedano.

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro (s hitrostjo več kot 100 km/h). Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni  vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Kaj storimo, ko v naravi zagori?

Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja  ipd.). Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru  takoj  obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112,  pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju nesreče. Ob klicu povemo: kdo kliče, kje gori, kaj gori, kdaj se je začel požar, kakšen je obseg požara, kakšna pomoč je potrebna in ali so ogroženi ljudje in živali.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih