fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Občina

Večja finančna razbremenitev občin že v prihodnjem letu

V državnem zboru so poslanci prejšnji teden soglasno potrdili zakon o finančni razbremenitvi občin. Slednji bo občinam v letu 2021 prinesel za več kot 70 milijonov evrov finančne razbremenitve. Gre za pomemben premik v finančni samostojnosti slovenskih občin, pri snovanju zakona pa je od samega začetka sodelovalo tudi Združenje mestnih občin Slovenije, katerega predsednik je župan Gregor Macedoni.

Predlog zakona izhaja iz predlogov reprezentativnih združenj občin, ki zadevajo 61 predpisov, kar polovica pa je bila v predlogu zakona tudi potrjena. Po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika gre za velik dosežek vlade in ekipe na ministrstvu za javno upravo, pri pripravi zakona pa je sodelovala tudi Novomeščanka Urška Ban, državna sekretarka na omenjenem ministrstvu.

Po besedah predsednika Združenja mestnih občin Slovenije Gregorja Macedonija, so se v zadnjih 30 letih v zakonodaji nabrale številne nelogičnosti, ki finančno obremenjujejo občine. Takšen zakon tako rešuje vsaj tri četrtine najtežjih primerov, kjer so bile občine neupravičeno primorane v financiranje nalog, ki sodijo v državno pristojnost. »Namen zakona je zmanjšanje stroškov občin in njihovih administrativnih bremen, sprejetje zakona pa sicer predstavlja ravno tako pomemben korak kot je bilo sprejetje zakona o dvigu povprečnin,« je poudaril Macedoni.

Konkretne rešitve, ki jih zakon prinaša, med drugim zadevajo plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja za otroke do 18. leta starosti, ki se šolajo in niso zavarovani kot družinski člani in za brezposelne osebe državljane Republike Slovenije ter tujce, ki jim je priznana pravica do denarne socialne pomoči. Strošek prevzame državni proračun, prav tako tudi stroške financiranja družinskega pomočnika, in financiranje mrliško pregledne službe. Sredstva za subvencioniranje neprofitnih najemnin prosilcem bo po novem v celoti zagotavljala država, prav tako obveznost plačila nezgodnega zavarovanja, zavarovanja odgovornosti in pravne zaščite za gasilske službe. Med večjimi novimi proračunskimi odhodki v korist občin sta še sredstva za uravnoteženje razvitosti občin v višini 6 odstotkov primerne porabe, za občine, ter sofinanciranje občin z romskimi prebivalci.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je po sprejetju zakona izpostavil pomen medinstitucionalnega dialoga med vlado in občinami, ki je dodana vrednost tega projekta. Rezultat dela vseh deležnikov je lahko po ministrovih besedah vsem za vzor, pozitivno pa je ocenil tudi dejstvo, da so bile predlagane rešitve v razpravah podprte skorajda plebiscitarno.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih