fbpx
Mestnik
vročina, vročinski val, toplotna obremenitev
Aktualno Novice Vreme

Velike toplotne obremenitve tekom dneva

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob vročih dnevih pozivajo k skrbi za ranljive skupine, med njimi so denimo starejši, duševni bolniki, pa tudi nosečnice. Prav vsem pa svetujejo pitje zadostne količine tekočin in izogibanje pripeki, je v izjavi za medije poudarila Simona Perčič z NIJZ.

Na NIJZ ob vročih dnevih pozivajo k skrbi za starejše, ki so pogosto osamljeni. “Obiščite svoje sorodnike, preverite njihovo zdravstveno stanje, ponudite jim pijačo. Najbolje, da jo pripravite v kozarčkih in naj jo pijejo po intervalih,” je pojasnila Perčič.

“Če je toplotna obremenitev prevelika, če nimajo klimatiziranih prostorov, če se ne morejo v najbolj vročih urah umakniti v senco, v naravo, poskrbite zanje, morda lahko poiščete za nekaj ur tudi zavetje v kakšnih muzejih, parku, kjer je senca, lahko pa nenazadnje tudi v klimatiziranih trgovskih centrih,” je dodala.

Ogroženi so tudi delavci na prostem. Na NIJZ priporočajo, da sočasno delata vsaj dva. Če nekomu postane slabo, lahko tako drug poskrbi zanj.

Zaradi rekordne vročine je samo v Evropi minulo poletje umrlo 61.672 ljudi, pa kaže danes predstavljena študija dveh zdravstvenih inštitutov iz Pariza in Barcelone.

Znaki toplotnega udara so slabost, vrtoglavica, bruhanje in omotičnost. Osebi pomagamo tako, da jo premaknemo v senco, jo hladimo in takoj pokličemo 112.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih