fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice Politika

Visoka šola Grm Novo mesto se bo preoblikovala v javni zavod

Poslanci so ob obstrukciji večine poslancev opozicije na tokratni seji s 45 glasovi za in enim proti potrdili predlog odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Ta zasebni zavod se bo tako preoblikoval v javnega, ustanoviteljske pravice in obveznosti pa bo izvrševala vlada.

Predlog odloka, ki ga je v obravnavo državnega zbora predložila skupina koalicijskih poslancev, je kot matično delovno telo že predhodno obravnaval in potrdil odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino.Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sicer zadržano, zato je državni sekretar na ministrstvu Mitja Slavinec povabil k ponovnemu razmisleku, kako bi lahko čim bolj racionalno zagotovili terciarno izobraževanje po vsej Sloveniji, tudi v novomeški regiji.

Ob tem je Slavinec spomnil tudi na sprejeto namero o ustanovitvi javnega visokošolskega zavoda, univerze s sedežem v Novem mestu. Pismo o nameri je podpisala tudi visoka šola Grm. “Če pride do preoblikovanja obstoječe institucije, nastane pomislek, kaj to pomeni za omenjeni sklep,” je dejal in dodal, da obstaja interes, da se vse tamkajšnje visokošolske pobude združijo v eno univerzo, in ne v dve in morda še kakšen samostojni zavod.

Opozicija kritična

Opozicija je sicer do odloka kritična. Gregor Židan iz vrst Socialnih demokratov je opozoril, da gre pri preoblikovanju zasebnega zavoda v javnega za še eno “politično, potencialno korupcijsko lomastenje stranke SDS in njenih pajdašev v visokem šolstvu”. Po njegovem mnenju je lahko konflikt interesov tudi to, da je nekdanji dekan te šole sedanji minister za kmetijstvo, Jože Podgoršek.

Violeta Tomić (Levica) je spomnila, da je tudi novomeški župan Gregor Macedoni predlagal, da se sprejetje odloka zamrzne, dokler ne bo končan postopek ustanovitve univerze v Novem mestu. “V Levici smo jim prisluhnili in predlagali dopolnilo, naj predmetni odlok začne veljati čez sto let, se pravi leta 2122,” je dejala in dodala, da želijo s tem zaustaviti strokovno neutemeljeno ter politično in interesno motivirano ustanavljanje javno financiranih izobraževalnih institucij.

Uzakonitev predlagane rešitve bi po mnenju Janje Sluga iz vrst nepovezanih poslancev pomenila, da bi morala država ustanavljati javno mrežo visokošolskih zavodov v vseh regijah, ne le novomeški, četudi ob zanemarljivem številu študentov in siceršnjem pomanjkanju javnega interesa. Takšne rešitve po njenem prepričanju jasno kažejo na poslovne interese in tudi ideološko poslanstvo, zato podržavljanju zasebne visoke strokovne šole nasprotujejo.Koalicijski poslanci so branili svoja stališča do predloga odloka. Anja Bah Žibret (SDS) je med drugim poudarila, da gre za visokošolski zavod, ki deluje na Dolenjskem, in da se ves čas zavzema za to, da bi tudi ta regija prišla do samostojne javne univerze. Zavrnila je očitke opozicijskih poslancev, češ da gre pri preoblikovanju zasebnega zavoda v javnega za osebno korist.

STA

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih