fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kronika in policijska poročila Novice

Novo mesto: Manjša uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, a največ nepripetih voznikov

Agencija za varnost prometa je v 11 občinah opazovala, kakšno je stanje uporabe mobilnih telefonov in kakšna je stopnja pripetosti pri voznikih motornih vozil. Mobilni telefon je avgusta uporabljalo 1.162 voznikov oziroma 2 % od vseh vozil (59.141), ki so bila v štirih urah zajeta v štetje, februarja pa 1.482 oziroma 2,7 % od vseh vozil (55.503). Z varnostnim pasom avgusta ni bilo pripetih 750 voznikov oziroma 1,3 %, februarja pa 2.174 voznikov oziroma 3,9 %. Ob sicer večjem obsegu prometa so v jutranjem in popoldanskem intervalu avgusta tako zabeležili manj voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon in več voznikov, ki so bili med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Opazovanje so opravili 15 dni po uveljavitvi novele Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je uvedla strožje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Prvo štetje uporabe mobilnih telefonov pri voznikih motornih vozil in pripetosti voznikov z varnostnim pasom je bilo opravljeno 27. januarja 2021, v času, ko je po celotni Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija za ozaveščanje o tveganjih uporabe in poostren nadzor policije glede uporabe naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. Drugo štetje je potekalo 26. avgusta 2021. Štetji sta bili izvedeni v dveh enakih intervalih, v jutranji (med 7. in 9. uro) in popoldanski prometni konici (med 15.in 17. uro). Izbor mikrolokacij je bil določen glede na povprečni letni dnevni promet iz leta 2019. Mikrolokacije so bile v obeh štetjih iste, vpadnice v vseh 11 mestnih občin. V času prvega štetja je šlo za čas, ko je bila gostota prometa na mestnih vpadnicah zaradi ukrepov za zajezitev epidemije nekoliko manjša. A kljub temu je v štirih urah na enajstih lokacijah kar 1.482 voznikov (2,7 %) med vožnjo uporabljalo mobilni telefon in s tem tvegalo nastanek prometne nesreče. Drugo štetje je potekalo 15 dni po uveljavitvi novele Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je uvedla strožje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Kljub večjemu obsegu prometa je bilo zaznanih manj voznikov, 1.162 (2 %), ki so med vožnjo telefonirali. Agencija za varnost pometa opozarja, da vsaka uporaba telefona pomembno zmanjšuje pozornost voznika. Tuje raziskave kažejo, da je med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. Pri hitrosti 60 km/h prevozi razdaljo več kot 83 metrov. V naselju, pri vožnji s 50 km/h prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 km/h pa prevozi 139 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Voznik vozi z bistveno zmanjšano pozornostjo in s tem ogroža sebe in vse druge udeležence prometa.

Največji napredek pri neuporabi mobilnega telefona zaznali tudi v Novem mestu

Najvišji delež (gre za delež od vseh voznikov v posamezni občini, ki so v času štetja pripeljali mimo točke štetja) voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon, je bil tako februarja kot avgusta ugotovljen na področju lokacij Celje (5 % februarja; 5,4 % avgusta) in Maribor (4,2 % februarja; 3,1 % avgusta). Tretja lokacija z najvišjim deležem je bila februarja Novo mesto (5,7 %), avgusta pa Koper (2,5 %). Največji napredek pri neuporabi mobilnega telefona je bil zaznan na lokaciji Novo mesto (iz 5,7 % na 0,4 %). Nominalno je bilo avgusta največ voznikov z mobilnim telefonom v Celju (250), Kopru (234) in Ljubljani (173), najmanj pa v Kranju (12), Novem mestu (23) in Murski Soboti (34).

Policija je sicer v letošnjem letu (do 15. 10.) ugotovila 29.170  kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar predstavlja 8,9 % vseh kršitev cestnoprometnih predpisov (od skupaj 326.491).

Novo mesto med največ nepripetih voznikov

Z varnostnim pasom avgusta ni bilo pripetih 750 voznikov oziroma 1,3 %, februarja pa 2.174 voznikov oziroma 3,9 %. Najvišji delež (gre za delež od vseh voznikov v posamezni občini, ki so v času štetja pripeljali mimo točke štetja) voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti z varnostnim pasom, je bil tako februarja kot avgusta ugotovljen na področju lokacije Ptuj (8,9 % februarja; 3,9 % avgusta). Druga in tretja lokacija z najvišjim deležem voznikov, ki niso bili pripeti z varnostnim pasom sta bili februarja Koper (8,5 %) in Novo mesto (8,1 %), avgusta pa Slovenj Gradec (2,5 %) in Nova Gorica (2,4 %). Največji napredek pri uporabi varnostnega pasu je bil zaznan na lokaciji Koper (neuporaba z 8,5 % na 0,9 %) in Novo mesto (neuporaba z 8,1 % na 0,4 %). Nominalno je bilo avgusta največ nepripetih voznikov v Novi Gorici (163), na Ptuju (129) in v Mariboru (94), najmanj pa v Kranju (13), Velenju (21) in Novem mestu (23).

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih