fbpx
Mestnik
Slovenija, Novo Mesto, 12.10.2009, 12. Oktober 2009Baraka in pocitniska prikolica stojita v romskem naselju Zabjek.Foto: Bor Slana/ Bobo
Aktualno Dogodki Novice Občina

Vlada v sprejetem poročilu o položaju romske skupnosti ugotavlja zaostrovanje razmer v naseljih na jugovzhodu

Vlada je na zadnji seji sprejela sedmo poročilo o položaju romske skupnosti v Sloveniji, ki zajema leto 2019. V njem ugotavlja, da se stanje v romskih naseljih na jugovzhodu države zaostruje, problemi se kopičijo, sobivanje pa poslabšuje, so po seji zapisali v sporočilu za javnost.

Večinoma gre za mlado prebivalstvo, katerega število narašča, naselja pa so marsikje nelegalna, komunalno-infrastrukturno neurejena in neprimerna za dostojno bivanje. Poleg tega imajo zelo slabo zdravstveno stanje v naseljih. Njihov glavni vir še vedno ostajajo denarne socialne pomoči in otroški dodatki.

Poročilo je pripravljeno v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi in vladnimi službami, občinami, kjer živi romska skupnost, in svetom romske skupnosti ter vsebinsko zajema pomembnejše informacije o izvedenih aktivnostih v minulem letu.

Vlada je sicer julija letos ustanovila delovno skupino za obravnavo romske problematike, ki je nadomestila prejšnjo vladno komisijo. Njen namen je v prvi vrsti spremljanje položaja romske skupnosti in uresničevanja programa ukrepov. Doslej je potekala predvsem razprava o potrebnih sistemskih spremembah, ki bi jih bilo treba vključiti v sistemsko zakonodajo na določenem področju, da bi dosegli uspešno izvajanje ukrepov.

V okviru delovne skupine so razpravljali tudi o tem, kako operacionalizirati tiste identificirane aktivnosti oziroma ukrepe, ki se lahko izvedejo takoj, in kako oblikovati čim bolj jasne in konkretne cilje z ukrepi za nov nacionalni program ukrepov. Delo v tej smeri trenutno še poteka, še piše v poročilu.

STA

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih