fbpx
Mestnik
FOTO: Voleska.
Aktualno

Voleska: Ko dolenjski les postane nakit

Slovenci imamo radi les in ni lepšega, če les lahko tudi nosimo na sebi. Urška Colarič izhaja iz mizarske družine in že od malih nog ji je ta naravni material zelo blizu. Urškin dedek je bil poklicni mizar, kot majhna punčka je opazovala njegove izdelke in počasi postajala velika ljubiteljica lesa, barv in detajlov.

»Iskala sem nakit, ki bi ustrezal vsem tem kriterijem, a ga nisem našla. To me je spodbudilo, da sem ustvarila linijo lastnega lesenega nakita. Ta je namenjen ženskam, ki prisegajo na naravno lepoto in se navdušujejo nad prisrčnimi dizajni,« mlada ustvarjalka pojasni svoje začetke.

Da prisega na naravne materiale, lahko sklepamo že iz imena blagovne znamke – Voleska. Gre za izpeljavo treh različnih besed. »Na začetku ustvarjanja, sem se poleg lesa, posvečala tudi volni, iz katere sem dobro leto izdelovala tudi broške iz volne. Od tu izhaja začetni del besede – Vo. Kasneje sem se odločila, da se popolnoma predam kreiranju nakita iz lesa, zato tudi nadaljevanje besede – les. Ker mi je ime Urška, se Voleska zaključi s -ka. Naj povem, da je beseda Voleska prišla povsem spontano, nekega dne pred spanjem. To je bil en krasen namig iz vesolja, ki ima zame popoln pomen in namen.«

Uveljavljena ustvarjalka za izdelavo nakita uporablja masiven dolenjski les, za kovinske detajle pa uporablja le preverjene materiale, ki ne povzročajo alergij.

Izdelava nakita poteka ročno, izjema je le izrez. In že ob prvem pogledu na nakit je jasno, da pot od risanja do končnega produkta zahteva veliko mero kreativnosti in še več natančnosti.

O vesolju in dragih kamnih

»Še posebej sem ponosna na dve kolekciji nakita – ena je kolekcija Vesolje, ki nastaja na podlagi realističnih slik vesolja, posnetih s strani strokovnjakov. Druga pa je linija nakita, ki sem jo ustvarila v sodelovanju s priznano zlatarno. Kolekcija ima v les vgrajene drage kamne, ki dokazano prispevajo k dvigu življenjske energije. Pozornost pritegnejo tudi zaradi svoje lepote, barve in skrivnostnega videza, zato so jim najrazličnejše kulture v zgodovini pripisovale čudežno moč. Nakit iz lesa z dragimi kamni je krasen spremljevalec skozi življenje. Je steber elegance in odlična podpora, glede na mesec rojstva, v katerem smo bili rojeni,« s ponosom svoje delo predstavi Urška.

Urška opaža, da so Slovenci naklonjeni ročnim izdelkom, še posebej tistim, narejenim iz naravnih materialov. Sicer je ustvarjalka svoje izdelke prodala tudi že v devet držav sveta. V ZDA, Irsko, Avstralijo, Novo Zelandijo, Singapur, Francijo, Nemčijo, Luksenburg in na Nizozemsko.

Podjetnica je sicer mama navihanemu malčku. »Trudim se, da večino naročil, klicev in pomembnih zadev opravim dopoldne, da lahko popoldneve preživljamo v družinskem krogu. Čas za kreativno ustvarjanje pride zvečer, ko sin zaspi.« Takrat se vrne v Voleska svet in ustvarjanje novih motivov in izdelkov se nadaljuje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih