fbpx
Mestnik
Foto: Hanhaa.com.
Gospodarstvo Avto-moto Novice

Z novim letom v EU strožja pravila glede izpustov novih vozil

Z novim letom bodo spremembe prisotne tudi na področju avtomobilske industrije. Proizvajalci avtomobilov in tovornih vozil bodo namreč morali upoštevati nove emisijske standarde, ki jih bo potrebno v celoti uvesti najkasneje do konca leta 2030.

Sladno z uredbo bodo morali proizvajalci, ki bodo vozila prodajali na območju EU, do leta 2025 doseči 15 % manj izpustov ogljikovega dioksida iz posameznega vozila, kot bodo dosegli v letu 2021. Do konca leta 2030 pa bodo morali doseči 37,5- odstotno zmanjšanje izpustov za avtomobile, kombinirana vozila pa 31-odstotno zmanjšanje. Poleg zmanjšanja izpustov so nenehno prisotne tudi spodbude uvajanja brezemisijskih in nizkoemisijskih vozil.

S tovrstnimi predpisi želijo prispevati k uresničevanju zavez EU iz pariškega podnebnega sporazuma, poleg tega pa potrošnikom zagotoviti nižje stroške porabe goriva, spodbuditi zaposlovanje ter okrepiti konkurenčnost avtomobilske industrije. Novi predpisi so nekoliko bolj strogi, kot so sprva pričakovali avtomobilski proizvajalci, saj so predvidevali, da bodo morali upoštevati največ do 35-odstotno znižanje emisij.

Takšni in podobni ukrepi so več kot dobrodošli, saj je konec koncev promet tisti, ki v ozračje prispeva kar tretjino vseh toplogrednih plinov, od tega največ ravno avtomobili in tovorna vozila.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih