fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Z Rastočo knjigo rastejo tudi zaposleni in učenci na OŠ Šmihel in podružnici

Na fotografiji so: pobudnik gibanja Rastoče knjige dr. Janez Gabrijelčič, ministrica dr. Helena Jaklitsch, ravnateljica OŠ Šmihel Romana Šarec Rojc, koordinatorica projekta knjižničarka Marjetka Dragman

Z Rastočo knjigo rastejo tudi zaposleni in učenci na OŠ Šmihel in podružnici

OŠ Šmihel se je projektu Rastoča knjiga pridružila v šolskem letu 2016/2017. »Projekt nas je navdušil v treh smereh, da promovira znanje in da je moč Slovencev v znanju in nenehna človekova osebna rast. Navdušilo nas je tudi to, da je bil dr. Janez Gabrijelčič učenec naše šole,« pravi ena izmed koordinatoric projekta knjižničarka Marjetka Dragman. Kot pravi jih je on spodbujal in motiviral in je tisti oče v pravem pomenu besede.

Otroci zelo radi sodelujejo v projektu

»Velikokrat jih povprašamo, na kakšen način bi želeli sodelovati, kaj jih veseli in od njih dobimo res veliko idej,« pravi knjižničarka Marjetka. 16. oktobra OŠ Šmihel skupaj s podružnico Birčna vas praznuje rojstni dan šole, dan ustanovitve. Ta dan so ob vstopu v projekt Rastoče knjige poimenovali Mihaelov dan – dan, ko zrasteta kipca njihovih Rastočih deklic. Kot pravi knjižničarka ob tem projektu poudarjajo, da ni dovolj le brati, pomembno je, da ob tem otroci razmišljajo.

Vseslovenska deklica z rastočo knjigo je učence OŠ Šmihel in podružnice v času epidemije nagovorila kar dvakrat. Učiteljice so pismo dale učencem in jih prosile, da se na to pismo odzovejo. »Dobili smo res povratne informacije teh sporočil, da razmišljajo, da jim je všeč, da je srčna. Pravzaprav, da smo osvojili ta projekt in to nam je v največje veselje,« pravi Marjetka.

Zapisi učencev


Zapisali so, da je pismo sicer dolgo, ampak sočutno, da se strinjajo z zapisanim, da je napisano z velikim srcem, da so z veseljem prebrali nekaj tako pozitivnega v tem negativnem času, da se jih je pismo močno dotaknilo. Hkrati so se zahvalili za spodbudne besede.
Zapisali so tudi, da ima šolanje na daljavo pluse in minuse, velika večina pa si želi nazaj v šolo, ker je v šoli lažje spremljati pouk kot pa preko zooma in spletne učilnice, da je koronavirus preizkušnja, kakšni ljudje smo in koliko smo povezani. Stopiti moramo skupaj in ne misliti samo nase. Izrazili so zaupanje v Slovence, da bomo bolezen premagali.

Minusi:
– težko je delati šolo na daljavo,
– pogrešajo druženje s sošolci, prijatelji in sorodniki,
– korona jim je prekrižala nekaj načrtov,
– počutim se osamljeno,
– pouk na daljavo je težak še posebej za tiste učence, ki se tudi sicer težko učijo,
– pri šolskem delu mi morajo pomagati starši,
– delo na daljavo je stresno in naporno,
– bojim se spet nazaj v šolo, ker ne vem, kakšno je moje znanje.

Plusi:
– določene šolske obveznosti lahko razporedim čez cel dan,
– več lahko kuham in pečem sladice,
– soba je bolj pospravljena,
– bolj smo se zbližali z družinskimi člani,
– zjutraj lahko dlje spim in ni mi treba na avtobus,
– v miru zajtrkujem,
– več časa imam za družino,
– naučili smo se uporabljati spletno učilnico in zoom,
– s sošolci smo igrali igrice,
– spoznal sem, da je družina dragocena in da jo moram spoštovati.

Tudi ravnateljica Romana Šarec Rojc je nad projektom izredno navdušena. »Te stvari šele spoznavam in moram povedati, da sem nad tem izredno navdušena. Lansko leto sem prvič doživela Mihaelov dan in res je lepo, ko prideta najmlajši in najstarejši učenec in prerežeta slavnostni trak in doda se nova knjiga. Res je lepo. Pa sam pomen in sporočilo, ljubezen do slovenskega jezika, do tega v kar nas je vpeljal v knjižni jezik Trubar. Potem pa še dr. Gabrijelčič, ki je res srčen človek in kako daje rastoči knjigi še en žar več. Izredno sem ponosna in bom ta projekt podpirala, da se ohrani,« pove ravnateljica. Posebno je hvaležna vsem koordinatoricam, knjižničarki Marjetki Dragman, učiteljicama Marjanci Šoško in Mojci Klobučar, ki jim idej ne zmanjkuje in so vsi vključno s celotnim kolektivom šole dobra ekipa. In pa Karmen Jenič, ki ves material zbere skupaj, da lahko potem izdelek pride v končni obliki.

Tema letošnjega projekta medsebojni odnosi

Letošnji projekt bo na temo medsebojnih odnosov, in sicer »Odnos je most do mene k tebi«. Zaključili ga bodo predvidoma konec meseca maja, ko bodo na nov list zapisali nove tri misli. »Eno misel bo zagotovo prispevala družina, ki bo zmagovalka natečaja za družabno igro, dva pa bosta predvidoma strokovnjaka s področja medsebojnih odnosov,« nam zaupa knjižničarka.

Obiskala jih je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je svoj obisk začela na osnovnih šolah Šmihel in Drska. Tako je v spremstvu pobudnika gibanja Rastoče knjige dr. Janeza Gabrijelčiča, spoznala projekt Rastoča knjiga, ta pa ji je predlagal, da se projekt vzpostavi v šolah v zamejstvu. Ministrica je dejala, da bi projekt lahko z največjim veseljem ponudi tudi slovenskim šolam v zamejstvu in pa tudi širom sveta, saj bi bili lahko uspešni tudi v tujini.

»Koordinatorice že od samega začetka ugotavljamo, da nam ne zmanjka idej, da smo res dobra ekipa in da smo dobro zastavili projekt. Smo tiste, ki držimo nit, vendar brez kolektiva in brez otrok ne bi bili tako uspešni,« pove koordinatorica Marjetka.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih