fbpx
Mestnik
Čebelarstvo ima pri nas poseben status kmetijske dejavnosti
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Za pomoč čebelarstvu na voljo 57.000 evrov

 Kmetijsko ministrstvo je v petkovem uradnem listu objavilo dva razpisa za pomoč čebelarjem in organizacijam čebelarjev. En razpis je namenjen za sofinanciranje zdravil, drugi pa za sofinanciranje didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev. Skupna višina nepovratnih sredstev znaša do 57.000 evrov. Rok za oddajo vlog je do vključno 15. junija.

Višina nepovratnih sredstev, namenjena za sofinanciranje zdravil, dovoljenih v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje, v programskem letu 2022 znaša do 27.000 evrov, za sofinanciranje didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev pa do 30.000 evrov, so danes sporočili s kmetijskega ministrstva.

Z ukrepom sofinanciranja zdravil ministrstvo želi spodbuditi čebelarje k zdravljenju varoze z zdravili, ki so primerna za uporabo v ekološkem čebelarstvu in spodbujanju k vključitvi v ekološki način čebelarjenja, poroča STA.

Čebelarstvo ima pri nas poseben status kmetijske dejavnosti

“Sofinanciranje nakupa zdravil je omogočeno vsem čebelarjem in ne le ekološkim čebelarjem,” so poudarili in dodali, da morajo biti zdravila kupljena v Sloveniji in imeti dovoljenje za promet v Sloveniji, prav tako pa morajo biti dovoljena za uporabo v ekološkem čebelarstvu za zatiranje varoje.

Cilj ukrepa sofinanciranja didaktičnih pripomočkov organizacijam čebelarjev pa je z različnimi didaktičnimi pripomočki zagotoviti kakovosten in učinkovit prenos znanja do čebelarjev. Upravičeni stroški za sofinanciranje nakupa didaktičnih pripomočkov so stroški nakupa novih didaktičnih pripomočkov, ki so opredeljeni v javnem razpisu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih