fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Za rakom trebušne slinavke zboli več kot 400 oseb

Danes obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke. Stopnja umrljivosti je pri tem raku ena najvišjih, preživetje pa je v primerjavi z drugimi raki med najnižjimi. Ob tem strokovnjaki poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja, kar omogoča večje možnosti za preživetje.

Po podatkih registra raka, ki deluje v okviru onkološkega inštituta, letno v Sloveniji za rakom trebušne slinavke zboli več kot 400 oseb, število obolelih pa se vsako leto povečuje. Čeprav danes onkologi lahko pozdravijo že več kot 60 odstotkov vseh bolnikov, ki zbolijo za eno od oblik raka, pa podatki za bolnike z rakom trebušne slinavke žal kažejo povsem drugačno sliko. Pet let po odkritju je živih le še pet odstotkov bolnikov, več kot tri četrtine jih umre že v prvem letu bolezni, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali pri Združenju Europacolon Slovenija in Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Razlogov za tako nezavidljivo stanje je po njihovih navedbah več. Zgodnje odkrivanje je zelo pomembno pri vseh rakih, še zlasti pa pri raku trebušne slinavke. Možnost za daljše preživetje ali ozdravitev imajo namreč le tisti bolniki, pri katerih je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju, ko je možen tudi kirurški poseg.

Eden od razlogov, da pri večini bolnikov bolezen odkrijejo v napredovalih stadijih, je to, da rak trebušne slinavke v zgodnjih fazah pogosto nima nobenih znakov ali simptomov, zato ga je težko diagnosticirati, prav tako je še vedno nezadostno poznavanje simptomov te bolezni. Veliko je prizadevanj, da bi bolnike z rakom trebušne slinavke odkrivali v stadijih, ko je bolezen še ozdravljiva, zdravljenje krajše in za bolnika lažje, preživetje pa daljše. Zato je poznavanje simptomov zelo pomembno.

“Pozorni moramo biti na dolgotrajnejše bolečine v žlički in oziroma ali v sredini hrbta med lopaticama, na slabo počutje, slabost, nepojasnjeno izgubo telesne teže, porumenelost kože in sluznic, na spremembe v barvi blata, ki postane zelo svetlo, in urina, ki postane zelo temen. Če te težave trajajo več kot štirinajst dni, je potreben obisk pri zdravniku, ki vas bo napotil na preiskave,” je opozorila onkologinja Janja Ocvirk z onkološkega inštituta.

Pot do diagnoze je pogosto težka in zahtevna tudi za zdravnike, saj je trebušna slinavka organ, ki leži globoko v trebušni votlini in je zaradi tega pogosto slabo vidna tudi z najširše dostopno in povsem neinvazivno preiskavo, torej z ultrazvokom. Bistveno natančnejše so preiskave z računalniško tomografijo (CT) ali endoskopskim ultrazvokom.

Številni raziskovalci se trudijo razumeti biološke značilnosti te oblike raka, da bi čim prej prišli do zdravila, ki bi učinkovalo in bi omogočilo pomembno daljše preživetje od sedanjega. Za zdaj je tako, da imajo največ upanja le tisti bolniki, ki so primerni za kirurški poseg, torej tisti, ki imajo bolezen omejeno na sam organ. Prav zato je izjemno pomembno je, da bolezen prepoznamo čim bolj zgodaj.

“Spodbudno je, da se pri obravnavi bolnikov z rakom trebušne slinavke uvajajo številna nova zdravljenja, tudi stereotaktično obsevanje, nova sistemska zdravljenja, med drugim imunoterapija, ter izvajajo klinične raziskave s cepivi iz dendritičnih celic v kombinaciji s kemoterapijo,” je poudarila strokovna direktorica onkološkega inštituta Irena Oblak.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih