fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Narava & zdravje Politika

Žabe so se prebudile iz zimskega spanca

Če ste se spraševali, zakaj te dni na cestiščih videvamo veliko povoženih žab, naj vam povemo, da se je pričela sezona selitev žab proti mrestiščem.

V Sloveniji poznamo 13 vrst žab. Na Dolenjskem sta najbolj pogosti krastača in rjava žaba. Vse vrste v Sloveniji so ogrožene in zaščitene. Po Uredbi o prosto živečih živalskih vrstah jih je prepovedano ubijati, zastrupljati in uničevati njihova bivališča z izsuševanjem in zaspivanjem mokrišč. Ogrožene so tudi zaradi kmetijskih gnojil v vodi ter neurejenih žabjih prehodov ob cestah, ki potekajo skozi njihove selitvene poti.

Vozniki, bodite previdni in upočasnite vožnjo. Društvo za zaščito živali te dni poziva k previdnosti na odsekih, kjer žabe čez cesto prenašajo prostovoljci.

Še posebej previdno na odsekih: Otočec cesta proti Staremu gradu od podvoza avtoceste do prvega ovinka, Sušice od Jankota dalje, Prečna, Podgora, Straža, Brezovo od Spodnje Radulje naprej ter Žužemberk.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih