fbpx
Mestnik
Aktualno Avto-moto Novice

Začenja se teden mobilnosti

Na Mestni občini Novo mesto so tudi v letošnjem letu pristopili k promociji Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka vsako leto med 16. in 22. septembrom, tokrat pod sloganom »Trajnostno povezani«. Za širjenje vizije o trajnostni mobilnosti so v sodelovanju z več kot 30 lokalnimi deležniki za občane vseh generacij pripravili raznolike aktivnosti, kot so delavnice o javnem prevozu za starejše, Parkirni teden in Popravljalnica koles, vrhunec tedenskega dogajanja pa znova prirejamo v četrtek, 22. septembra, na Glavnem trgu na Dnevu brez avtomobila.

Dogajanje v času Evropskega tedna mobilnosti 2022 v Novem mestu bo danes otvoril Parkirni teden, ko bo Društvo Est=etika z urbanim pohištvom in ozelenitvijo omejilo parkiranje na parkirnih mestih ob Rozmanovi ulici 19, skozi celoten Evropski teden mobilnosti pa vabijo k alternativni rabi teh prostorov za oddih, branje ali druženje. Čez vikend, 17. in 18. septembra, bosta za spodbujanje pešačenja potekala dva pohoda – pohod Za srce v organizaciji Društva za zdravje srca in ožilja, podružnice za Dolenjsko in Belo krajino, in pohod Po zelenem krogu Novega mesta v izvedbi Planinskega društva Krka Novo mesto.

Ponedeljek in torek, 19. in 20. september

V ponedeljek, 19. septembra, bomo aktivnosti namenili predvsem starejšim, zanje bomo ob 9. uri na Glavnem trgu v sodelovanju z Društvom Vezalka pripravili delavnico Javni prevoz in mobilnost starejših z roko v roki. Torkovo dogajanje bo ob 17. uri popestril Dolenjski muzej Novo mesto, ki bo obiskovalce izpred Rozmanove ulice 19 z javnim vodstvom popeljal Po stari cesti nazaj v preteklost.

Sreda, 21. september

Bogat program je predviden tudi za sredo, 21. septembra, ko bo dopoldan pestro na Popravljalnici koles pri Mladinskem centru Oton. Kolesarsko društvo Zverinice bo izvajalo manjša popravila koles, prikaz popravila si bo moč ogledati tudi na 40 let starem kolesu, mladino pa čakajo atraktivni kolesarski triki. Raznolik nabor aktivnosti bo v sredo potekal še v sklopu Parkirnega tedna, kjer bo Društvo Est=etika dopoldan izvedlo pedagoški delavnici z Osnovno šolo Center, ob 16. uri pa izmenjavo potaknjencev in predstavitev lokalnih trajnostnih praks.

Četrtek, 22. september

Zaključek Evropskega tedna mobilnosti se bo v četrtek, 22. septembra, začel z zgodnjim pohodom dijakov Srednje strojne šole Novo mesto, ki se bodo Peš v šolo odpravili iz Šentjerneja, Dolenjskih Toplic in Trebnjega. Srednješolci bodo letos del poti prekolesarili s kolesi GoNm in se z njimi okoli 8. ure pripeljali na Glavni trg. Na osrednjem novomeškem trgu bo ta dan znova najbolj živahno tudi na sklepnem Dnevu brez avtomobila. Šolarji in vrtičkarji se bodo spoznali s kolesarskimi in gasilskimi veščinami, sodelovali bodo lahko na ustvarjalni in plesni delavnici, med drugim se bodo preizkusili v igrah Človek, razgibaj se in Odkrivajmo Evropo. V popoldanskih urah se bodo v duhu trajnostne mobilnosti na pohod po mestu podali še v Pohodniškem društvu Novo mesto.  

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih