fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Začetek preventivne akcije: lani alkohol zakrivil 1513 nesreč

Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo danes začenja prvo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 10. maja.

Kot sporočajo iz agencije, je do konca aprila prometne nesreče v letošnjem letu povzročilo že 439 opitih oseb, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti pa je znašala 1,45 promila. Umrli so štirje ljudje, med njimi tudi voznik električnega skiroja s kar 1,95 promila, kar je najvišja stopnja med vsemi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč letos.

Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostnih skupinah med 25 in 44 let.

Po podatkih AVP so lani alkoholizirani povzročitelji zakrivili 1513 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 37 ljudi oziroma dobra tretjina več kot leto prej. Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostnih skupinah med 25 in 44 let.

V času nacionalne preventivne akcije bodo policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol.

Nadzor bo izvedla večina držav.

Večina držav bo 7. maja izvedla maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov, med njimi tudi Slovenija, in sicer od sobote od 18. ure do 6. ure naslednjega dne. Nekatere policijske uprave bodo čas, ko bodo opravljale nadzor, prilagodile lokalni problematiki, so sporočili.

Policija in agencija bosta v tem času okrepljeno pozivali k odgovorni vožnji tudi z objavami opozoril in preventivnih nasvetov na družbenih omrežjih in spletnih straneh, poroča STA.

Alkohol in droge ne smejo biti sopotniki.

Alkohol in udeležba v prometu se morata izključevati

Kot je povedal direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, se morata alkohol in udeležba v prometu povsem izključevati, saj prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost in celo smrt ter zaznamujejo številne družine.

“Zelo zmotno je prepričanje, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola,” je dodal Hribar.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun pa opozarja, da se kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato poziva, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih