fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Društva Novice

Mednarodni dan gasilcev: nesebična pomoč ob vsaki nesreči

Slovenija premore okoli 165.000 gasilcev in danes obeležujejo svoj mednarodni dan. Že več kot 150 let se združujejo v razna gasilska društva in nesebično pomagajo. Njihova naloga ni zgolj gašenje in reševanje v primerih požara, v očeh ljudi veljajo za oporo in pomoč ob vsakršnih nesrečah.

V Sloveniji je okoli 165.000 gasilcev, od tega nekaj čez 30 odstotkov članic in tudi okrog 30 odstotkov mladih. Po podatkih Gasilske zveze Slovenije se letno gasilcem pridruži od 2000 do 2500 mladih.

Gasilske dejavnosti so bile v lanskem letu precej okrnjene, druženj in vaj skoraj ni bilo, odpadla so tudi številna tekmovanja. Pristojni na Gasilski zvezi Slovenije so leto 2021 ocenil kot izgubljeno za slovensko gasilstvo, a poudaril, da gasilstvo ni zamrlo, saj v gasilske vrste vsako leto vstopi veliko mladih.

Lani 279 tečajev

Lani je Gasilska zveza Slovenije izvedla 279 tečajev, sprejemnih izpitov, izpitov, posvetov, seminarjev in ogledov. Usposabljanje je uspešno končalo le 2829 prostovoljnih gasilcev, saj so se usposabljanja zaradi epidemioloških razmer izvajala z zmanjšanim številom udeležencev, poroča STA.

V gasilskih vrstah bodo morali na novo vzpostaviti medgeneracijsko sodelovanje, družabnost in druženje, brez katerih gasilska organizacije ne more živeti.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih