fbpx
Mestnik
Aktualno Dolenjska kulinarika Dom Kulinarika Zanimivosti & Zabava

Zakaj je žar v moški domeni?

Te dni, ko bo večina uživala v prostih dnevih, pogosto preverjamo vremensko napoved. Nekateri zaradi izletov na morje ali v hribe, drugi zaradi načrtovanih piknikov. Kaj poleg vremena lahko pokvari piknik? Slaba hrana. V članku vam navajamo nekaj nasvetov za dober žar in tudi nekaj socioloških teorij, ki navajajo, zakaj je bila peka na žaru skozi zgodovino v moški domeni.

Pikniki so bili priljubljeni dogodki že v zgodovini. Beseda “piknik” izvira iz francoske besede “pique-nique”, ki se je začela uporabljati v 17. stoletju. Izraz se je uporabljal za opisovanje priložnosti, ko so se ljudje zbrali na prostem, da bi jedli hrano, ki so jo prinesli s seboj.

V Združenem kraljestvu so se pikniki začeli popularizirati v 19. stoletju med Viktorijansko dobo, ko so bogati ljudje prirejali piknike na podeželju. V ZDA so se pikniki pojavili v 19. stoletju in so postali priljubljena vez med družinami in prijatelji.

Ti so se nato širili po vsem svetu in so priljubljena oblika sprostitve in druženja na prostem.

Mesa ne premikajte preveč!

Piknik na našem območju povezujemo z dobrotami z žara. Peka na žaru pa ni tako enostavna, kot je videti na prvi pogled. Izdamo vam nekaj nasvetov, zagotovo vam bo kakšen prišel prav:

  1. Izberite kakovostno meso: Za najboljši okus je pomembno, da izberete kakovostno meso. Najboljša izbira je sveže meso lokalnega mesarja.
  2. Pripravite marinado: Marinada je odličen način za izboljšanje okusa in mehkobo mesa. Uporabite lahko različne sestavine, kot so limona, med, česen, sojina omaka ali začimbe, da ustvarite okusno marinado.
  3. Segrejte žar: Preden postavite meso na žar, ga morate segreti na visoko temperaturo, da dosežete lepo zapečeno skorjo na mesu.
  4. Ne premikajte mesa preveč: Ko postavite meso na žar, ga ne premikajte preveč. Pustite, da se meso peče, dokler ne doseže želene stopnje pečenosti, saj lahko preveč premikanja povzroči izgubo soka in mehkobe.
  5. Uporabite termometer: Termometer vam lahko pomaga pri določanju stopnje pečenosti mesa. Notranja temperatura mesa mora doseči najmanj 63 °C, da je varno za uživanje.
  6. Pustite meso počivati: Ko ste meso vzeli z žara, ga pustite počivati ​​nekaj minut, da se sokovi enakomerno porazdelijo in da postane meso bolj sočno.
  7. Ne pozabite na priloge: Poleg mesa lahko na žaru pripravite tudi priloge, kot so zelenjava, krompir in druga živila. To lahko izboljša okus vašega obroka in naredi žar bolj raznolik.

Moški ali ženske?

Peku na žaru nekako stereotipno povezujemo z moškimi. In ne boste verjeli – okoli tega so se razvile celo sociološke teorije.

Ena od teorij je, da gre za vlogo, ki jo ima moški v tradicionalni družini. V preteklosti je bil moški tisti, ki je bil odgovoren za nabavo hrane, kot so meso, ribe in divjačina, ter za njihovo pripravo. Ženske so bile bolj vključene v pripravo zelenjave, kruha in drugih živil, ki so se gojila na domačem vrtu. Ta delitev vlog je privedla do tega, da so moški postali bolj vešči pri pripravi mesa na žaru.

Druga teorija pa poudarja družbeni vidik, ki ga ima peka na žaru. V večini družb je namreč piknik na prostem ali druženje ob žaru simbol druženja, skupnosti in povezanosti. V tem kontekstu je peka na žaru postala ena od oblik moškega rituala, ki poudarja družbeno vlogo in povezovanje moških v skupnosti. S tem moški poudarijo svojo družbeno vlogo in ohranjajo tradicijo, ki jo prenašajo iz generacije v generacijo.

Vendar pa se to spreminja, saj se v sodobnih družbah spreminjajo družbene vloge in spolne vloge in spolne vloge postajajo manj stereotipne. Kdo pa pri vas skrbi za žar dobrote?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih