fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

“Žal ne bo dovolj samo “korenček”, potrebna bo tudi “palica”, če bomo želeli narediti še kaj več”

Na Komunali Novo mesto so prejšnji teden pričeli s tako imenovano sejalno analizo mešanih komunalnih odpadkov. Pod drobnogled so vzeli kup mešanih komunalnih odpadkov, ki so jih zbrali na določenem območju in ga razdelili na manjše skupine posameznih vrst odpadkov. Na tak način bodo ocenili, kateri odpadki se vse nahajajo v zabojnikih za mešane komunalne odpadke. Spodbudno je, da je vse več tistih, ki zelo dosledno ločujejo odpadke, žal pa so na drugi strani še vedno ljudje, ki to obveznost jemljejo kot neobvezni predmet v šoli.

“Izvajanje sejalne analize mešanih komunalnih odpadkov, je zavezujoča že z samo uredbo o komunalnih odpadkih, ki določa, da moramo enkrat letno, na območju vsake občine pridobiti vzorec in ga presortirati na posamezne frakcije”, pravi Simon Štukelj, vodja sektorja splošne komunale Novo mesto. Metodologija izvajanja te analize lahko med drugimi opravi samo akreditiran laboratorij in je zelo natančno predpisana. Za Komunalo Novo mesto analizo izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje in hrano, oddelek Novo mesto.

Rezultati lanske analize

V lanskem letu je bila analiza izvedena v jesenskem terminu, letošnja pa spada v poletni. Vzorec se sortira na 11 kategorij odpadkov oziroma celo na skupno 23 različnih podfrakcij. Poročilo za pravkar izvedeno analizo še ni zaključeno. Kakšni rezultati pa so bili lani?

Lanski rezultati kažejo, da je na tem področju še veliko potrebnega izboljšanja. Največja težava se kaže pri vsebnosti biorazgradljivih odpadkov, ki na nekaterih območjih presegajo 50 % delež. “Potem pa vsega po malem. Relativno malo papirja le nekaj odstotkov (med 3 in 5 %), različna plastika (med 12 in 15 %), okoli 2 % kovin, lesenih odpadkov med 4 in 6 %, ostalo pa so različne druge frakcije,” razloži Simon rezultate lanske sejalne analize.

V preteklih letih je bilo na področju ozaveščanja izvedenih nešteto kampanj. ” Je pa očitno, da vsa ta prizadevanja dosežejo samo tiste, ki tega morda sploh ne potrebujejo. Se pa vse bolj postavlja vprašanje, kako pristopiti do tiste druge kategorije,” pravi Simon. Simon na tem področju deluje že zelo dolgo. Vseskozi je bil zagovornik t.i. mehkih metod, pri uvajanju ločenega zbiranja odpadkov. “Žal pa ne bo dovolj samo “korenček”, ampak bo potrebna tudi “palica”, če bomo želeli narediti še kaj več”, doda Simon.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih