fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Zgodovina bombastičnih kopalk

V svetu mode nas dandanes ne preseneti nič, včasih pa je bila moda področje, ki je znalo šokirati. Si predstavljate kakšnega odziva so bile pred 76-imi leti deležne ti. »bikinke«? Ja, ta kos danes priljubljenih kopalk praznuje že lepo starost. Za izumitelja »krpic« velja francoz Louis Réard, sicer inženir v avtomobilski industriji, ki pa je zaplaval v svet mode zato, da lahko danes plavamo v bikiniju.

Bikinkam podoben kos so očitno nosili že pred več kot 1.700 leti, vsaj tako priča mozaik iz rimskih časov, na katerem skupina deklet telovadi v oblačilu, podobnemu sodobnemu bikiniju. 
Rimski mozaik deklet, ki telovadijo v kopalkam podobnem oblačilu.
Zagotovo so se skozi zgodovino podobna oblačila pojavljala še večkrat. A uradno rojstvo bikinija se je pojavilo po Drugi svetovni vojni. 

Ta je prinesla vsesplošno opustošenje in pomanjkanje, kot posledica pomanjkanja in racionalizacije materialov pa je nastal ta majhen kos kopalk – očitno je res, da je vse za nekaj dobro. 

Če ste se kdaj spraševali zakaj ime bikini, odgovor najdete v zgodovinskem dogodku. Oblikovalec je idejo za ime dobil v času, ko so Združene države Amerike bombardirale in opustošile atol Bikini na Marshallovem otočju. 

Modni svet je bikini zavračal

»Bombardiranje« s strani modne industrije se tako nadaljuje. Ta majhen kos kopalk, ki bolj odkriva, kot skriva, je desetletja marsikatero žensko spravil v zagato. Nositi bikini ali nadeti enodelne kopalke?
Za promoviranje za tiste čase provokativnega kosa kopalk je oblikovalec najel provokativno plesalko, 18-letno Micheline Bernardini.
Provokativen model za provokativen kos oblačil. FOTO: Wikipedia.
Zakaj se je odločil, da bo kopalke promovirala plesalka, ki je naga nastopala v kazinojih? Zato, ker so ga lepotice iz modnega sveta zavrnile. Bikini je preprosto pokazal preveč, preveč zadnjice in celo popek – nekaj nezaslišanega za tiste čase.  

Svoj debi so kopalke, narejene iz 194 cm2 blaga, s potiskom časopisnega papirja doživele na tiskovni konferenci na priljubljenem pariškem kopališču.  

O dogodku, o malih kopalkah in o 18-letni manekenki so se razpisali svetovni mediji. Oboževalci so dekle zasuli s 50.000 pismi navdušenja.  

Na nov kos kopalk se je odzval tudi Vatikan, ki je oblačilo označil za grešno. 
Bikini osvoji Hollywood 

Bikini pa se je greha vreden zdel francoski igralki Brigitte Bardot, ki je kopalke nosila celo na filmskem festivalu v Cannesu leta 1957. Sledili sta Marilyn Monroe in Ursula Andress, Bondovo dekle, ki se je kot Venera dvignila iz morja v čudovitem belem bikiniju.Ta kostum iz Bondovega filma Dr. No je bil leta 2011 na dražbi prodan za dobrih 48.000 evrov. 
Bikini je veljal za tako provokativno stvar, da so se ga vse do leta 1962 izogibali celo v Playboyu. 
»Bondov bikini«, ki je bi prodan za vrtoglavo vsoto. FOTO: Filmaffint.
No, bikini pa je »zaslužen« še za nekaj drugega, kot relativno enakomerno porjavitev, in sicer za zametek tekmovanja za Miss Sveta. Pred uradnim nastankom franšize Miss Sveta so lepotice namreč tekmovale v tem, katera je najlepša v bikiniju. 
Še ena zanimivost: znanstveno je dokazano, da podobe žensk v bikiniju v moških vzbudijo zadovoljstvo, pa ne samo v spolnem smislu. Na drugi strani pa naj bi podoba manekenke v bikiniju v ženski vzbudila negotovost glede lastnega telesa. 

Ne glede na to, kaj si mislimo o bikiniju in kakšne občutke vzbuja, ali omejuje ali osvobaja – ponekod po svetu je še vedno prepovedan. 

Na ulicah sončne Barcelone se nošenje bikinija ne »izplača«. Globe znašajo okrog 500 evrov. Bikini je prepovedan na nekaterih plažah Združenih Arabskih Emiratov, na nekaterih plažah na Maldivih. Če se na dopust odpravljate k južnim sosedom, pozor! Sprehod v kopalkah po ulicah Hvara in Dubrovnika vas lahko udari po žepu v vrednosti dobrih sto evrov. No, za ta denar pa se lahko že kar lepo oblečeš, kajne.  

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih