fbpx
Mestnik
Skupina California. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Zimzelene uspešnice glasbenikov na katere smo že pozabili

Se spomnite časov, ko glasba ni bila tako dostopna. Ko po »glasbene želje« nismo mogli na YouTube? Se spomnite obdobja, ko zvezdniki na družbenih omrežjih niso delili vsake podrobnosti iz svojega življenja, ampak smo jih lahko občudovali le na odrih in na plakatih sredi najstniških revij?

Pred približno tridesetimi leti se je na slovenski glasbeni sceni zgodila revolucija. Na čelu te nove glasbene zgodbe sta bila Dean Windischem in Dr. Silvano DJ.

Rodila se je radijska oddaja DeeJay Time, radio Salomon je takrat poslušalce popeljal v plesne ritme. Takšne glasbe so bili poslušalci vajeni iz klubov in diskotek, s pojavom DeeJay Time pa se je začela spogledovati s popom.

Ekipa je ustvarila številne albume in zgoščenke so šle za med. Pred kratkim so s koncertom poustvarili takratno vzdušje, in evforija se očitno ni polegla.

Koga pa smo poslušali in občudovali na prelomu tisočletja? Ker bi lahko naštevali v nedogled, se držimo domačih.

Z dance uspešnicami nas je dvigovala Sandra Klemm – Sendi. Se spomnite njene uspešnice Nemirna ki in Ne joči se? Danes je 50-letna mama treh otrok še vedno povezana z glasbo, poučuje namreč petje. V svet dance glasbe jo je pred desetletji vpeljal Daniel Popović. Slišal jo je med petjem spremljevalnih vokalov in ji predlagal, da naredi kakšen dance komad. Ostalo je zgodovina.

»Zame si ledena ptica, zdaj dokončno sem dojel …« se spomnite pesmi ene največjih glasbenih skupin v samostojni Sloveniji? Več kot 30 let ustvarjanja šteje skupina California, ki nam je dala pesmi, kot so V meni je California, Ne pozabi me, Ustavil bi čas …

Kranjska pop rock skupina je pod vodstvom Matjaža Zupana izdala pet albumov in še po dveh desetletjih prepevamo njihovo Še 1000 kilometrov.

Matjaž Zupan je pred leti deloval kot predsednik združenja SAZAS, ki se zavzema za pravice avtorjev, v medijih pa je odmeval tudi zaseg večje količine konoplje na njegovem domu.

Dadi Daz. FOTO: Trzalica.com.

Radijske postaje je v 90. letih osvajal tudi Dadi Daz. Davor Davidovič je občinstvo očaral s posebnim stilom, nepogrešljivo kapo ali ruto in s sončnimi očali. Njegova pesem Mamin sin je še danes himna marsikaterega fanta. Po več letnem premoru se je vrnil na glasbeno sceno s pesmijo Vračam se domov.

Ljubi jo nežno in Bicikl

V 90. letih so dekleta vzdihovala za Dominikom Kozaričem. Kozarič z družino že več let živi in dela na Tenerifu. Ukvarja se s turizmom, slikarstvom in dobrodelnostjo. Z glasbo je še vedno povezan, v španščino je prevedel njegovo Reko luči, pred leti pa se je govorilo, da se bo prijavil celo na ameriški glasbeni šov America’s got talen.

Korak stran od Kozaričeve romantične balade Ljubi jo nežno, so bili Leteči potepuhi. Hudomušno besedilo pesmi Bicikl še nekaj časa ne bo šlo v pozabo. Na »štangi« je takrat sedela takratna miss Slovenije Metka Albreht in se po Ljubljani zapeljala s takratnim pevcem Klemnom Tičarjem. Leteči potepuhi so nanizali še nekaj zabavnih pesmi, kot so Kurja lojtra, Ko ti vse narobe gre in Pojem blues.

Z naslednjim valom so za evforijo poskrbeli ti. boybandi. Če so bile oči sveta uprte v fante iz skupine Backstreet Boys, Caught in the Act, Take That ipd., so bile oči slovenskih deklet že usmerjene v skupino Napoleon, kasneje v Game Over in v štajerskega pevca Sebastiana.

Glasbene valove je osvojila tudi skupina Bepop. Kako se najbolj norih časov spominja Ana Praznik, članica skupine, pa si lahko preberete v našem osrednjem intervjuju.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih