fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Košarka Novice Šport

ŽKK Krka na mednarodnem seminarju o spodbujanju ženske košarke

V mestu Bari, na jugu Italije, je med 12.7. in 14.7. potekal mednarodni seminar o spodbujanju ženske košarke – Empowering women in basketball, ki je del projekta Erasmus +, v katerem sodelujejo Hrvaška, Slovenija in Italija. Tudi naš klub je bil uspešen na razpisu in postal pridruženi partner tega projekta.

Tema srečanja je bila predstavitev raziskave, ki jo je naredila vsaka izmed držav o igralkah, sodnicah, trenerkah in menedžerkah v ženski košarki. Situacijo v Sloveniji je predstavil trener iz ženskega košarkarskega kluba Krka Matija Frančič.

Statistika je pri vseh prisotnih državah pokazala zelo podobno sliko – v primerjavi z moškimi, ki delujejo v košarki kot profesionalci ali volunterji je žensk zelo malo, vendar se statistika iz leta v leto izboljšuje. Po opravljenih predstavitvah je potekala diskusija v kateri smo iskali vzroke glede pozicije žensk v košarki, ter njihovih rešitvah. Na koncu je bil del sestanka namenjen pogovoru o naslednjem srečanju, ki bo potekalo v mesecu novembru v Novem mestu, tema pa bo primer dobre prakse.

Partnerji, ki sodelujejo v tem projektu so Asd Margherita Sport e Vita ter PinkBari Sport Time kot predstavnika Italije, Hrvaško sta zastopala KK Dubrava iz Zagreba in KK Akademija Anđa Jelavić iz Šibenika, Slovenijo pa ŽKK Krka iz Novega mesta.

 Hrvaško so zastopali Boris Gnjidić, ki je bil v preteklosti med drugim tudi član novomeškega košarkarskega kluba Krka, Miro Jurić, nekdanji profesionalni igralec in sedanji trener Šibenika in tri bivše reprezentantke Hrvaške – Anđa Jelavić, Tihana Jurić in Lidia Gnjidić. Predstavniki slovenske delegacije pa so bili Živa Jerman, Matija Frančič, Sašo Rebernik in Miran Jerman.  

Tjaša Brsan

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih