fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

V Novem mestu zagnali sistem souporabe vozil

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na Novem trgu pozdravil predstavnike podjetja Avantcar, ki v Novem mestu začenjajo novo zgodbo sistema souporabe vozil Avant2Go. Sistem ta trenutek omogoča souporabo treh električnih vozil, ki so na voljo na posebnih parkirnih mestih na parkirišču na Novem trgu, načrtujejo pa, da bo ob jesenski uradni otvoritvi na voljo še več lokacij s čimer se bo razširila tudi mreža avtomobilov za uporabo.

Župan Gregor Macedoni je danes ob začetku projekta Avant2Go pozdravil sistem souporabe vozil v Novem mestu, ki prinaša nove razsežnosti na področju trajnostne mobilnosti. »Na eni strani parkirišča stoji sistem souporabe koles, na drugi sistem souporabe vozil, kar zgovorno pove, da se tudi v Novem mestu lepo razvija tovrstna kultura. Kljub negotovim časom sem prepričan, da bo sistem dobil takšen odziv, kot si ga zasluži,« je ob predstavitvi povedal župan Gregor Macedoni, ki je avtomobil tudi sam preizkusil. Na Mestni občini Novo mesto so sicer že v lanskem letu sprejeli spremembo odloka o prometu, ki omogoča prihod ponudnikov storitve souporabe vozil, s poudarkom na električnih avtomobilih in s tem odprli vrata novemu sistemu.

Miha Valentinčič svetovalec uprave družbe Avantcar, ki je s sistemom prisotna tudi v Kranju, Mariboru, Ljubljani in Murski Soboti, s projektom Avant2Go združuje souporabo vozil in električno mobilnost, obenem pa zaradi boljše izkoriščenosti vozil zmanjšujejo tudi gnečo in potrebo po uporabi lastnih vozil. »Sistem je na voljo tako za poslovno kot tudi zasebno rabo, pri čemer bomo zagotovo marsikateremu podjetju, ki ne operira s službenimi vozili, olajšali sistem uporabe vozil na kratke pa tudi daljše razdalje,« je ob predstavitvi povedal svetovalec uprave družbe Avantcar Miha Valentinčič.

Izposoja avtomobila v sistemu je samopostrežna na vnaprej določenih lokacijah in poteka s pomočjo aplikacije za pametne telefone. V nasprotju z najemom avtomobila (rent-a-car) gre pri souporabi vozil za kratkotrajne izposoje, kjer se čas uporabe običajno meri v minutah ali urah. Posebej označena parkirna mesta, ki so namenjena le za vozila sistem souporabe tudi omogočajo, da uporabnika ob zaključku vožnje vedno čaka prosto parkirno mesto.

Souporaba vozil je s svojimi zakonitostmi znatno cenejša in dostopnejša širšemu krogu ljudi. Lastniško vozilo v povprečju več kot 90 odstotkov vsega časa stoji neuporabljeno, pri čemer ves ta čas lastniku povzroča stroške. Souporaba vozila stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot 50 odstotkov. Tovrstna mobilnost poteka brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik modela souporabe vozil pa je dodatno poudarjen še z uporabo električne energije, ki prihaja iz obnovljivih virov.

V sistem je že vključena tudi občinska uprava Mestne občine Novo mesto, ki bo vozila souporabe uporabljala tudi za službene vožnje in s tem prispevala k napredku elektro in trajnostne mobilnosti v občini.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih