fbpx
Mestnik
Poledenela površina.
Poledenela površina.
Aktualno

Zlom ob padcu na poledeneli površini, kako je z odškodnino?

Odškodninsko podjetje PoraVnava odgovarja na vprašanja naših bralcev.

Pozdravljeni, pred kratkim sem padel na neočiščenih, zasneženih in poledenelih stopnicah pred občinsko stavbo. Zlomil sem si trtico, zdravljenje pa bo kakor pravijo zdravniki, kar dolgotrajno. Ali mi pripada odškodnina, kakšen je postopek?

Spoštovani!

V takšnih in podobnih primerih, ko zaradi vremenskih razmer pride do škodnega dogodka, pa naj si bo to padec na neočiščenih tleh, padec snega ali ledu s strehe in podobno, je potrebno ugotoviti ali je lastnik nepremičnine oziroma izvajalec javne službe, ki je zadolžena za čiščenje in urejanje teh površin, storil vse kar je potrebno. V kolikor je bilo čiščenje in vzdrževanje malomarno, je podana odškodninska odgovornost. Tudi pregled sodne prakse kaže na to, da je ključno ali se je čiščenje in zimska služba izvajala redno in ustrezno glede na zimske razmere.  Pri tem so sodišča zavzela stališča, da popolno očiščenost in popolno odsotnost ledu ni življenjsko pričakovati.

V teh primerih je torej najpomembnejše odkriti ali so bile naloge opravljene ustrezno in ali je lastnik oziroma izvajalec javne službe storil vse kar bi moral, da zmanjša tveganje za nastanek škodnih dogodkov in posledično poškodb. V kolikor se čiščenje in vzdrževanje preneha opravljati brez utemeljenega razloga ali se to opravlja neredno, odgovarja lastnik ali izvajalec javne službe za vso nastalo škodo.

Dokazovanje v takšnih primerih je sicer zapleteno, hitro je potrebno poskrbeti za zavarovanje dokazov (npr. fotografije kraja škodnega dogodka, pridobitev posnetkov video nadzora …) in pridobivanje potrebne dokumentacije, ki izkazuje kako se je vzdrževanje opravljalo. Zato je res pomembno, da se zadeve lotite pravočasno.

V kolikor pri tem potrebujete pomoč se obrnite na Poravnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Odgovarja Lana Ferhatbegović, dipl. prav., PoraVnava d.o.o., PE Kočevje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih