fbpx
Mestnik
Foto: Luka Gorenčič
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Vrtci, šole, študij

Zmagovalca tekmovanja ScienceJam dijaka Gimnazije Vič

Zmagovalka finala drugega znanstveno podjetniškega-tekmovanja ScienceJam 2023, ki ga organizira informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, je ekipa Super-Nano-COAT dijakov Gimnazije Vič Ljubljana. V finalu včerajšnjega tekmovanja, ki je potekalo v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, se je sicer pomerilo šest gimnazijskih ekip iz vse Slovenije, njihove predstavitve in raziskovalne naloge pa je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija.

Foto: Luka Gorenčič

Komisijo v sestavi dr. Saša Aden, samostojna raziskovalka, dr. Janez Kolar, Inštitut Rudolfovo, mag. Luka Mali, Sensedge, in dr. Igor Milek, SPIRIT javna agencija RS, je torej s svojo predstavitvijo najbolj prepričala ideja dijakov Gimnazije Vič Super-Nano-COAT. Gre za napredne superhidrofobne premaze na osnovi modificiranih nanodelcev silicijevega dioksida, nanesenih na stekleno površino. Drugo mesto je osvojil Mezokozmos, učni pripomoček ali le okras za okensko polico, ki ga ni treba zalivati, Gimnazije Vič, tretje pa Glips – Glicinija – okrasna, strupena ali uporabna Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. »Ekipe so imele projekte, povezane s fiziko in biokemijo in z njihovo kakovostjo smo zelo zadovoljni,« je povedal Janez Gorenc, vodja ekipe ScienceJam 2023, z Razvojnega centra Novo mesto.

Komisija. Foto: Luka Gorenčič

Prve tri zmagovalne ekipe so prejele finančno spodbudo za nadaljnji razvoj raziskovalnega in podjetniškega dela, ki jo prispeva SPIRIT Javna agencija RS s partnersko pomočjo pri organizaciji. Prvi dve ekipi sta si z zmago prislužili nastop na tekmovanju v Litvi – VILIPO, mednarodni olimpijadi projektov.

ScienceJam je tekmovanje tržno usmerjenih znanstvenih projektov za srednješolce 3. in 4. (izjemoma lahko tudi 2.) letnika ter študente slovenskih univerz in visokošolskih zavodov, na katerem tekmujejo s znanstvenim projektom, za katerega so razvili tudi poslovni model. Namen tekmovanja je povezovanje znanosti in podjetnosti, s tem pa razvoj ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja.

Pri pripravi na tekmovanje ScienceJam se od ekip tekmovalcev pričakuje, da bodo pri znanstvenem projektu razvili aplikativno vrednost. To pomeni, da bodo rešitev, ki rešuje družbeni, okoljski, zdravstveni, kmetijski, industrijski, energetski, ipd. problem ali potrebo, znanstveno proučili in testirali, istočasno pa za njo razvili tudi poslovni model ter jo od samega začetka usmerjali na trg.

RCNM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih